Regionalni forum
3

GIZ radionica u okviru Sarajevo Unlimiteda: Mladi na putu ka održivim rješenjima

Klix.ba
GIZ radionica na Sarajevo Unlimitedu
GIZ radionica na Sarajevo Unlimitedu
U okviru Sarajevo Unlimited, regionalnog foruma inovacija, tehnologije i poduzetništva, održana je radionica za učenike i učenice srednjih stručnih škola pod nazivom "Zelene i digitalne vještine za sutrašnjicu: Razmjena iskustava i poduzetništvo mladih".

Kroz program "Održivi ekonomski razvoj i promocija zapošljavanja u Bosni i Hercegovini", ovaj projekat su podržali Vlada SR Njemačke i Vlada Švicarske.

Cijela radionica bila je usmjerena na poticanje razmjene znanja i iskustava među mladima koji već tokom svog školovanja razmišljaju o digitalnim i zelenim rješenjima za budućnost. Ova inicijativa im je omogućila da istraže mogućnosti razvoja vlastitih startupa i poduzetničkih ideja. Prije samog početka, mladima su se obratili predstavnici Njemačke i Švicarske ambasade, izražavajući svoju podršku ovoj važnoj temi.

Daniel Stinsky ispred Njemačke ambasade u BiH naglasio je značaj ovakvih projekata, ističući da oni doprinose ispunjavanju ciljeva koje zajedno s GIZ-om provode u BiH. Dodao je da sudjelovanje mladih u ovakvim inicijativama čini projekte još vrjednijima. Također, istaknuo je važnost prilika koje se nude mladima u Bosni i Hercegovini te poželio sreću svim prisutnim srednjoškolcima i studentima u njihovom budućem razvoju karijere.

Almir Tanović, rukovodilac programa u Švicarskoj ambasadi, istakao je kako ambasada kontinuirano ulaže u razvoj održivih rješenja te potiče mlade na proaktivni pristup njegovanju zajednice i razvijanju poduzetničkog duha.

"Upravo kroz događaj kao što je ovaj, zatim kroz razne druge programe koje ispred ambasade podržavamo, poput programa koje sprovodi Fondacija 787 ili programa Youth Advisory Board (YAB), nastojimo podržati mlade ljude i dati im priliku da se njihove kreativne i inovativne ideje čuju i vide", rekao je Tanović.

Tokom panel diskusije "Sarajevo Greentech Challenge", mladi su podijelili svoja iskustva u kreiranju ideja vezanih uz smanjenje otpada u hrani, pametno parkiranje i Internet stvari (IoT). Svi prisutni su se složili da je bilo izuzetno inspirativno čuti poruke koje stoje iza svake ideje, od empatije do poboljšanja učinkovitosti i uštede vremena.

Jedan od najupečatljivijih trenutaka događaja bio je inspirativni govor Erne Šošević, direktorice Bizbooka, i Zane Karkin, osnivačice Bazerdžana. Njihove priče o putu od ideje do uspješnog poslovanja, uz izazove sa kojima su se susretale, pružile su dragocjene uvide mladim učesnicima. Istaknule su ključne faktore uspjeha, kako u finansijskom, tako i u kreativnom aspektu. Ujedno osnivačica Bazerdžan, Zana Karkin je na radionici inspirisala mlade da predlože inovativne ideje vezane za reciklirani otpad, potičući ih na kreativno razmišljanje i pronalaženje održivih rješenja.

Majda Tolić, savjetnica za srednje stručno obrazovanje u GIZ-u, istakla je da su digitalna i zelena rješenja ključna za postizanje održivog razvoja, koji podrazumijeva ravnotežu između ekoloških, ekonomskih i društvenih ciljeva.

"Mladi ljudi imaju ključnu ulogu u ovom procesu, donoseći inovativne ideje i rješenja koja mogu značajno unaprijediti našu zajednicu. Nadamo se da smo ovom radionicom inspirirali učenike da razmišljaju o svom doprinosu ka digitalnoj i zelenoj tranziciji ekonomije u BiH, ali i o vlastitom profesionalnom razvoju. Također, pružamo im priliku da to ostvare kroz petodnevne izazove održivih rješenja, koje GIZ planira da organizira sa svojim partnerima u narednom periodu. Ovim takmičenjem, učenici će imati priliku pokazati na koji način, koristeći svoju struku, mogu doprinijeti održivom razvoju Bosne i Hercegovine, ali i šire", kazala je Tolić.

U okviru devetog izdanja Sarajevo Unlimiteda, regionalnog foruma posvećenog inovacijama, tehnologiji i poduzetništvu, održani su različiti paneli koji su stavili naglasak na održivost, zelenu energiju i mlade inovatore u ovim oblastima.