Američko istraživanje
12

Dva faktora emocionalne inteligencije su povezana s iznosom plate

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Odavno se zna da je emocionalna inteligencija ključna prednost na radnom mjestu. No, koji od pet faktora emocionalne inteligencije su najvredniji za karijerni razvoj?

Prema ovogodišnjem istraživanju među 28.000 ljudi koji su polagali test inteligencije američke organizacije Truity, postoje dva specifična faktora emocionalne inteligencije koji su u najviše povezani s višim platama i karijernim napredovanjem.

Spomenutim istraživanjem je utvrđeno da oni koji imaju veću emocionalnu inteligenciju imaju veće prihode i nadređeni su većem broju ljudi. Konkretnije, oni s visokim prihodima i oni koji su lideri imaju sklonost da pokazuju dva ključna faktora emocionalne inteligencije, a to su:

  • Društvena svijest, tj, sposobnost razumijevanja emocija drugih;

  • Emocionalna kontrola ili sposobnost regulacije i upravljanja svojim emocijama.

Podaci dobijeni istraživanjem govore da je veća vjerovatnoća da će u karijeri uspjeti oni koji najučinkovitije upravljaju svojim emocijama i koji najučinkovitije upravljaju emocijama drugih. Ovo se posebno odnosi na muškarce, od kojih se može očekivati da potiskuju svoje emocije u određenom radnom okruženju.

Empatija i samosvijest

Istraživanjem je otkriveno i to da još dva faktora, koji utječu na ukupnu emocionalnu inteligenciju, i nisu toliko povezani s karijernim napredovanjem i visinom prihoda. Riječ je o empatiji (sposobnost povezivanja i izražavanja saosjećanja) i samosvijest (sposobnost prepoznavanja i identificiranja vlastitih emocionalnih iskustava).

Moguće objašnjenje zašto su empatija i samosvijest manje važni u ovom kontekstu jeste da imperativi u vođenju kompanije mogu značiti zanemarivanje empatije i samosvijesti. Naime, kako zaposlenici napreduju kroz karijeru, njihov fokus se često usmjerava ka finansijskim ciljevima i produktivnosti te će možda morati donijeti teške odluke, imajući na umu navedene ciljeve.

Ovi ciljevi mogu biti prezahtjevni za visoko empatične osobe koje se radije fokusiraju na razvoj odnosa s ljudima i podršku ljudima.

Osim toga, studije govore da dinamika moći unutar kompanije može otežati nadređenima da dobiju iskrene povratne informacije o svom vodstvu jer je iznad njih manje onih koji bi im mogli dati takve informacije. To ukazuje na to da oni možda imaju manju mogućnost da razvijaju samosvijest i da ne vide sebe uvijek kao što ih vide podređeni zaposlenici.

Ovo podrazumijeva da oni koji imaju visoku empatiju i samosvijest možda ne dolaze do karijernog vrha. No, to ne znači da su empatija i samosvijest nešto što nije vrijedno i što ne treba razvijati. Dobra je vijest da oni koji imaju nisku empatiju i samosvijest mogu naučiti kako to promijeniti.

Spolne razlike u emocionalnoj inteligenciji na poslu

Navedenim istraživanjem je konstatirano i da se muškarci i žene razlikuju u različitim aspektima emocionalne inteligencije.

Naime, muškarci imaju sklonost da imaju veću emocionalnu kontrolu i samosvijest dok žene imaju veću empatiju i društvenu samosvijest.

Muškarci s visokom društvenom sviješću imaju tendenciju da zarađuju više, što sugerira da je sposobnost razumijevanja društvenih interakcija vrijedna prednost u karijernom napredovanju.

S druge strane, žene koje više zarađuju obično imaju viši nivo emocionalnog blagostanja, što je faktor emocionalne inteligencije koji predstavlja cjelokupno psihičko zdravlje.

Podaci pokazuju da se žene, koje se ističu u empatiji, mogu suočiti s poteškoćama u određenim profesijama s visokim zaradama, a koje zahtijevaju asertivniji i konkretniji pristup. Naravno, spolne razlike u platama i napredovanju su složeno pitanje, ali ove razlike vezane za emocionalnu inteligenciju su primjetne, piše poslovni portal Inc.