Do sredine 2026.
17

Nakon Boeinga, otkazi i u Airbusu: Bez posla će ostati 2.500 ljudi

B. R.
Airbus će smanjiti broj radnika u svom odjelu za odbranu i svemir (Foto: EPA-EFE)
Airbus će smanjiti broj radnika u svom odjelu za odbranu i svemir (Foto: EPA-EFE)
Evropski proizvođač letjelica Airbus danas je objavio da namjerava u svom odjelu za odbranu i svemir otpustiti 2.500 radnika, a kao razlog za to su istakli složeno poslovno okruženje, posebno na tržištu satelita, gdje imaju gubitke.
Riječ je o smanjenju za sedam posto od ukupnog broja zaposlenika ove kompanije, a spomenuti odjel je drugi najveći Airbusov odjel. Očekuje se da će se navedeni plan smanjenja broja radnika realizirati do sredine 2026. godine. Za napomenuto je da Airbus proizvodi satelite i transportere te da ima ključnu ulogu u evropskim programima raketa, borbenih aviona i svemirskih lansiranja.

Njihov svemirski sistem u posljednjem kvartalu je pogođen troškom od 1,5 milijardi eura, a taj trošak raste, kao i kašnjenjima. Spomenuti problemi se prvenstveno odnose na visokotehnološki projekat OneSat. Odluka o otpuštanju velikog broja radnika je uslijedila nakon jednogodišnjeg razmatranja učinkovitosti odjela za odbranu i svemir.

Airbusovo sjedište je u Francuskoj, a proizvodnju ima u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Španiji. Vlasti spomenutih država su upoznate s planom restrukturiranja, prenosi CNBC.

Podsjećamo da je Airbusov američki konkurent Boeing nedavno najavio da će otpustiti 17.000 radnika, a kao razlog za to su naveli finansijsku krizu u kompaniji.