Klimatske promjene
9

Francuski poljoprivredni prinosi će zbog suše ove godine biti vrlo loši

F. H.
Foto: Shutterstock / Francuska je najveći proizvođač žitarica u EU
Foto: Shutterstock / Francuska je najveći proizvođač žitarica u EU
Ekstremno suho vrijeme nanijelo je ozbiljnu štetu usjevima žitarica u nekim dijelovima Francuske i bit će potrebna značajna kiša do početka juna kako bi se one u velikim poljoprivrednim regijama oporavile, saopćio je Poljoprivredni institut.

Francuska, najveći proizvođač žitarica u Evropskoj uniji, imala je malo kiše proteklih mjeseci i doživljava rekordne temperature za maj, ključni mjesec za razvoj ozimih usjeva, to je dovelo do porasta cijena pšenice posljednjih sedmica jer su se pogoršale zabrinutosti zbog ograničenih globalnih zaliha.

"U Francuskoj će postojati dvije situacije. Prvo plitka do srednja tla gdje je vrlo jasno da su usjevi već stradali i da se neće oporaviti, a prinosi će biti veoma loši", rekao je za Reuters Jean-Charles Deswarte, agronom Instituta za usjeve Arvalis.

"Onda imate situacije gdje navodnjavanja ili sa vrlo dubokim zemljištima gdje za sada i dalje mislimo da na kraju to može proći prilično dobro jer, iako ne pretjerano, suho vrijeme ipak dovodi do manje bolesti i blagotvornog zračenja", dodao je Deswarte.

Regije sa dubokim tlom uglavnom se nalaze u sjevernoj Francuskoj i proizvode polovinu francuskih žiatrica. Međutim, Deswarte je napomenuo da će u ovim regijama biti potrebna "znatna" kiša od 30 do 50 milimetara do početka juna, te da se u Francuskoj povećaju limiti koju ograničavaju korištenje vode u navodnjavanju.

U regijma sa površinskim i srednjim tlom do sada je oko trećina usjeva već uništena, a u nekim dijelovima šteta iznosi i do 50 posto, prenosi France24