Proces se razvlači
0

Goraždanski Ginex u problemima: Upravi ističe mandat, zatražena reakcija Vlade FBiH

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
Foto: E. A./Klix.ba
Iako bilježe izvanredne rezultate u firmama namjenske industrije kao što je goraždanski Ginex u upravljačkim strukturama i dalje su vršioci dužnosti, a iz nekih razloga procesi imenovanja Uprave i Nadzornog odbora razvlače se ili odgađaju mjesecima.
Skupština dioničara Ginexa čiji je većinski vlasnik FBiH na čijem dnevnom redu su planirane i neke od ključnih tačaka koje se odnose na upravljanje društvom, trebala je biti održana krajem prošlog mjeseca što se nije dogodilo pa je ponovno zakazana tek za 22.juli ove godine.

U međuvremenu, Upravi društva će isteći mandat i to već 12.jula nakon čega neće moći potpisivati službene akte društva. Saznajemo da je iz tih razloga Nadzorni odbor Ginexa sa današnje vanredne sjednice na kojoj su razmatrali problematiku upravljanja kompanijom, Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije uputio niz zaključaka tražeći urgentno postupanje ili hitan sastanak kako društvo ne bi došlo u blokadu.

Naime, konkursna procedura izbora i imenovanja članova Uprave Ginexa okončana je i sa potrebnom dokumentacijom dostavljena Vladi FBiH i Ministarstvu energije, rudarstva i industrije još 8. maja ove godine kako bi Nadzornom odboru dali prethodnu saglasnost za njihovo imenovanje, ali se to nije desilo.

Osim toga, Vlada FBiH nije u zakonskom roku dostavila ni prijedlog kandidata za Nadzorni odbor ispred državnog kapitala na mandatni period, iako je konkursna procedura davno okončana tako da su članovi Nadzornog odbora ispred državnog kapitala birani na tri mjeseca već treći put odnosno do 7. septembra ove godine. Oni su na mandatni period trebali biti izabrani upravo na skupštini dioničara prošlog mjeseca koja nije imala kvorum jer je izostalo učešće predstavnika Federacije BiH kao većinskog dioničara.

U dopisu Vladi i resornom ministarstvu, između ostalog, upozoreno je da ukoliko Vlada FBiH ne pošalje prijedloge kandidata za članove Nadzornog odbora ispred državnog kapitala, na skupštini društva 22. jula se ne mogu formirati validni glasački listići što Ginex može dovesti u problem, te izazvati moguće sudske procese.

Također je zanimljivo da Vlada FBiH nije odgovorila ni pozivu Nadzornog odbora od 22.maja ove godine u kojem je zatražen sastanak sa Nikšićem, Lakićem i Konakovićem o pitanjima problematike u društvu, ali i načinima raspodjele dobiti društva.

A prije nepunih mjesec dana premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić i federalni ministar industrije, energetike i rudarstva Vedran Lakić tokom posjete Ginexu najavili su još veći uspjeh namjenske industrije, modernizaciju i povećanje obima proizvodnje i nova zapošljavanja, te su ovom prilikom podržali i upravu Ginexa.

Pored uspjeha Ginexa što se u konačnici najviše mjeri u brojkama koje premašuju rekorde ranijih poslovanja društva čini se zanemarivim podatak da upravi mandat ističe za koji dan ili da društvom upravljaju vršioci dužnosti, koji se biraju na tri mjeseca, što je generalno sve popularnija praksa discipliniranja kadrova od strane politike.

I dok vlast priča o desetogodišnjoj strategiji razvoja namjenske industrije kao prioritetu i apsolutnoj podršci namjenskoj industriji koja je generator razvoja FBiH, s druge strane od početka mandata do danas nisu uspjeli imenovati članove Nadzornog odbora, Odbora za reviziju i Uprave dva najuspješnija društva namjenske industrije Ginex i Igman, na više od tri mjeseca.