Jednak tretman
1

Novi zakon o unutrašnjoj trgovini će zabraniti popuste na gotovinsko plaćanje i skuplje proizvode na rate

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je u srijedu usvojio Prijedlog Zakona o unutrašnjoj trgovini, a osim neradne nedjelje ovaj zakon donosi i još neke promjene za građane i trgovce.

Prema prijedlogu zakona kojeg je usvojio Predstavnički dom, a koji će se pred Domom naroda FBiH naći u četvrtak 31. oktobra u članu 99, tački šest navodi se "Vrsta i način plaćanja u maloprodaji ne smije uticati na krajnju cijenu koja se naplaćuje od kupca".

Ovo u principu znači da trgovci prema novom zakonu ne smiju više davati popust za plaćanje u gotovini koji ne bi bio primjenjiv i na druge načine plaćanja. Ovo znači i da trgovci neće moći naplatiti skuplje robu ukoliko nude da se roba plaća na rate.

Zakon je na prijedlog Ministarstva trgovine FBiH, kojeg vodi Amir Hasičević iz Naše stranke, usvojen sa 69 glasova za, dva glasa protiv i 16 suzdržanih glasova.

Ovaj zakon je inicirao Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine, a njegovom usvajanju u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH je prethodila duga javna rasprava.

Ključna odredba zakona koja je u javnosti privukla najviše pažnje je ona o zabrani rada nedjeljom za trgovine i tržne centre. Ipak u posljednji trenutak ova odredba je "razblažena" dodatkom da općine mogu zatražiti da budu izuzete iz zakona, a to onda mora odobriti Vlada Federacije BiH.