Javni prijevoz u Sarajevu
223

U subotu počinje rekonstrukcija tramvajske pruge od Nedžarića do Remize

B. R.
U subotu, 27. novembra počinje rekonstrukcija tramvajske pruge do Remize (Foto: I. Š./Klix.ba)
U subotu, 27. novembra počinje rekonstrukcija tramvajske pruge do Remize (Foto: I. Š./Klix.ba)
U subotu, 27. novembra, u jutarnjim satima počinje rekonstrukcija tramvajske pruge od sarajevskog naselja Nedžarići do Remize na Otoci.

Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP). Najavio je da će tokom dana ili sutra, 25. novembra, biti objavljeni detalji o nastavku rekonstrukcije pruge. Između ostalog, građani će biti informisani o organizaciji alternativnog prijevoza od Ilidže do Otoke.

Nakon ovoga bi trebala biti rekonstruisana pruga do Marijin-Dvora. Ukupno će biti rekonstruisano 21,4 kilometra pruge, a za šta je kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) osigurano 20,4 miliona eura.

Rekonstrukcija od Nedžarića do Ilidže u dužini po 3,5 kilometara u oba smjera počela je 26. augusta. Ministar Šteta je ranije u izjavi za Klix.ba potvrdio da će stare šine biti prodate licitacijom, a novac bi trebao biti iskorišten za plaćanje dugova u preduzeću GRAS. Tokom rekonstrukcije pruge od Nedžarića do Ilidže planirana je i gradnja nove raskrsnice kod stambenog naselja Bulevar.

Podizvođač radova je kompanija Bosman, dok je glavni izvođač radova konzorcij kineskih kompanija China Shandong International Economic&Technical Cooperation Group Ltd. i China Railway No.10 Enginerring Group.

U međuvremenu, početkom ovog mjeseca počela je i rekonstrukcija tramvajske stanice u Nedžarićima u smjeru centra grada. Rekonstrukcija bi trebala trajati do sredine decembra, a nakon toga bi trebala biti poput one u naselju Otoka.

Ovo će biti prva rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu nakon više decenija i trebala bi biti u potpunosti završena 2023. Početkom ovog mjeseca je potpisan i ugovor o kupovini 15 potpuno novih tramvaja švicarskog Stadlera, a koji će biti plaćeni 34 miliona eura. Novac je osiguran također kreditom EBRD-a.