Brža verzija ledenog vjetra: Biskvit zamijenite jednim jednostavnim sastojkom
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
- deset žumanaca
- 200 grama šećera
- dva pudinga od vanilije
- 50 grama oštrog brašna
- 800 mililitara mlijeka + mlijeko u koje ćete namočiti keks
- 200 grama maslaca ili margarina sobne temperature
- voće (najčešće ide kombinacija jagoda, banana i kivija)
- 500 mililitara vrhnja šlag
- petit keks
Priprema:
Prvo pravite kremu od žumanaca koje ćete promiješati s šećerom. Potom dodajte brašno i puding iz vrećice. Naredni sastojak je mlijeko kojeg postepeno dodajete u šerpu. Kada se svi sastojci spoje, stavite ih na ringlu i kuhajte na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne. Korak koji je izuzetno važan jeste stalno miješanje.
Kada se krema zgusne, sklonite je s ringle da se hladi na sobnoj temperaturi. Povremeno miješajte kako se ne bi stvorile grudvice. Zatim dodajte maslac ili margarin i miksajte mikserom.
Mikserom također miksajte vrhnje za šlag i izrežite voće na tanke kolutiće. Sada je na redu slaganje. Keks namočen u mlijeku redajte u kalup dimenzija 20x35 centimetara. Stavite sloj kreme, red voća pa sloj šlaga. Ponovite postupak dva puta. Na kraju možete ukrasiti kolač preostalim voćem, a onda ga stavite u frižider da se dobro ohladi.