Turski mokri kolač: Sočni desert kojeg nazivaju čokoladnom verzijom trileća
Sastojci koji će vam biti potrebni za biskvit su:
- pet jaja
- jedna šolja mlijeka
- jedna šolja ulja
- jedna šolja šećera
- dvije šolja brašna
- jedna kesica praška za pecivo
- jedna kesica vanilin šećera
- četiri kašike kakaa
Sastojci koji će vam biti potrebni za preliv su:
- jedna šolja šećera
- tri šolje mlijeka
- pola šolje ulja
- pet kašika kakaa
- 100 grama čokolade za kuhanje
Priprema:
Za početak mikserom umutite jaja i postepeno dodajte ostale sastojke za biskvit. Za to vrijeme ugrijte rernu na 180 stepeni. Kada smjesa postane jednaka ulijte je u tepsiju ili kalup kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Kolač pecite 30 minuta na istoj temperaturi, a čačkalicom provjerite da li je pečen. Kada je gotov, izvadite ga iz rerne i pažljivo odvojite papir za pečenje. Kolač je potrebno okrenuti na drugu stranu i izrezati na kocke.
Dok se biskvit hladi na sobnoj temperaturi, u šerpi na laganoj vatri zagrijte šećer, mlijeko, ulje i kakao. Kada se smjesa zagrije dodajte čokoladu. Miješajte dok se komadići čokolade ne istope. Najbolje je da smjesa prokuha. Na kraju, vrelu smjesu prelijte preko bisvikta.