Francuski specijalitet
18

Jeste li čuli za volovane? Napravite ih s bogatim nadjevom od pileće jetrice

Klix.ba
Volovani
Volovani
Vol-au-vent, volovani ili kako ih još nazivaju "prohujalo s vihorom" su specijalitet koji potiče iz Francuske, a riječ je o košaricama od lisnatog tijesta koje mogu biti raznih oblika, ali i punjenja. Verzija s aromatičnom pilećom jetricom savršen je spoj bogatog okusa i fine teksture, a evo i kako ih pripremiti.

Nadjev od jetrice, prodinstane s lukom i začinima, čini volovane sočnim i punim ukusa. Zlatno pečeno lisnato tijesto daje im laganu i prozračnu strukturu. Topli i hrskavi, oduševit će svakog ljubitelja delikatnih zalogaja. Samim tim, mogu biti i odličan izbor da se nađu na iftarskoj trpezi.

Sastojci

  • 500 g lisnatog tijesta
  • 300 g pileće jetrice
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 češnja bijelog luka
  • 1 kašika Tuzlanske soli
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika maslaca ZiM
  • 2 jaja
  • 1 kašikica mješavine začina Tajna
  • 2 kašike susamovog sjemena

Priprema

Pileću jetricu očistiti. Crveni i bijeli luk dinstati na ulju i maslacu pa u to dodati pileću jetricu i sve propržiti. Lisnato tijesto razvaljati na daljinu oko pet milimetara pa formirati krugove. Sa manjim kalupom napraviti obruč koji je potrebno staviti na krug lisnatog tijesta. Lisnato tijesto namazati razmućenim žumanjcima, posuti susamovim sjemenkama i peći oko 20 minuta na 180 stepeni.

Kada je lisnato tijesto gotovo, puniti ga sa pripremljenom jetricom. Po želji poslužiti sa svježom salatom ili začinskim biljem.