Istovremeno sočan i mekan
13

Idealan za nadolazeću jesen: Obrnuti kolač od jabuka vrlo je jednostavno napraviti

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Kada se spomenu deserti od jabuka, gurmani i ljubitelji slatkoga uglavnom se sjete starinskih recepata. Jedan takav recept kojem su glavni sastojak upravo jabuke je takozvani obrnuti kolač.
Recept je vrlo jednostavan, a pravi se od osnovnih sastojaka.

Sastojci za kalup promjera 20 centimetara su:

  • tri jajeta sobne temperature
  • 150 grama brašna
  • jedna kesica praška za pecivo
  • 70 grama šećera
  • jedna kesica vanilin šećera
  • 100 grama rastopljenog maslaca
  • tri jabuke
  • tri kašike šećera
  • cimet

Priprema:

U jednoj posudi mikserom umutite jaja, vanilin i obični šećer. Potom dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo pa ponovo umutite mikserom. Na kraju dodajte rastopljeni maslac i mutite dok ne dobijete jednaku smjesu.

Potom ogulite jabuke i narežite ih na kockice . Kalup promjera 20 centimetara obložite papirom za pečenje. Rasporedite jabuke, pospite ih šećerom i cimetom te izmiješajte. Nakon toga prelijte smjesom koju ste prethodno umutili.

Pecite kolač na 180 stepeni u prethodno zagrijanoj rerni oko 30 minuta. Kada je kolač gotov, pažljivo skinite kalup i okrenite ga na drugu strani i vratite u rernu na tri minute kako bi kolač dobio hrskavu zlatnu koricu.