Istovremeno sočan i mekan
13
Idealan za nadolazeću jesen: Obrnuti kolač od jabuka vrlo je jednostavno napraviti
L. R.
© Shutterstock
Kada se spomenu deserti od jabuka, gurmani i ljubitelji slatkoga uglavnom se sjete starinskih recepata. Jedan takav recept kojem su glavni sastojak upravo jabuke je takozvani obrnuti kolač.
Recept je vrlo jednostavan, a pravi se od osnovnih sastojaka.
Sastojci za kalup promjera 20 centimetara su:
- tri jajeta sobne temperature
- 150 grama brašna
- jedna kesica praška za pecivo
- 70 grama šećera
- jedna kesica vanilin šećera
- 100 grama rastopljenog maslaca
- tri jabuke
- tri kašike šećera
- cimet
Priprema:
U jednoj posudi mikserom umutite jaja, vanilin i obični šećer. Potom dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo pa ponovo umutite mikserom. Na kraju dodajte rastopljeni maslac i mutite dok ne dobijete jednaku smjesu.
Potom ogulite jabuke i narežite ih na kockice . Kalup promjera 20 centimetara obložite papirom za pečenje. Rasporedite jabuke, pospite ih šećerom i cimetom te izmiješajte. Nakon toga prelijte smjesom koju ste prethodno umutili.
Pecite kolač na 180 stepeni u prethodno zagrijanoj rerni oko 30 minuta. Kada je kolač gotov, pažljivo skinite kalup i okrenite ga na drugu strani i vratite u rernu na tri minute kako bi kolač dobio hrskavu zlatnu koricu.
Možda vas zanima
Vezani članci