Mirisan i mekan
65

Napravite mramorni kuglof s preljevom od čokolade uz jednostavni recept "na čaše"

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Mramorni kuglof je jedan poprilično poznat desert, koji se često znao naći na trpezi tokom cijele godine. Mekan i mirisan odlično ide uz tople napitke poput kafe, čaja, kakaa i mlijeka. Ovaj recept posebno je jednostavan jer sastojke mjerite takoreći "na čaše"
Ako nemate kalup namijenjen za pečenje kuglofa, možete iskorisititi i obični kalup za pečenje biskvita. Također, neka čaša kojom ćete mjeriti sastojke bude od 200 mililitara.

Sastojci koji će vam biti potrebni za ovaj kuglof su:

  • četvoro jaja
  • četiri čaše brašna
  • dvije čaše mlijeka
  • dvije čaše ulja
  • dvije čaše šećera
  • dvije kašike šećera
  • dvije kašike kakaa
  • jedna vrećica praška za pecivo
  • jedna vrećica vanilin šećera
  • 100 grama čokolade
  • kockica maslaca ili margarina

Priprema:

Najprije uključite rernu na 200 stepeni, a onda mikserom pjenasto umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Potom dodajte ulje i mlijeko. Nakon toga, postepeno dodajte brašno i prašak za pecivo. Ponovo mutite mikserom sve dok ne dobijete jednaku smjesu.

Kada je smjesa spremna, podijelite je na dva jednaka dijela pa u jedan dio stavite kakao prah. Namastite kalup i naizmjenično sipajte smjese. Kuglof je potrebno peći u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Kada je kuglof gotov, prelijte ga istopljenom čokoladom.