Jeftina, a visokoproteinska namirnica: Zašto biste češće trebali jesti svježi sir?
On sam po sebi ima vrlo blag okus, zbog čega ga većina ljudi miješa s drugim sastojcima ili ga koristi u receptima umjesto da ga jede samog. Poput krem sira, lagan je, što mu omogućuje da poprimi druge okuse ili se dobro uklopi u recepte.
Popularnost svježeg sira kao zdrave hrane dosegla je vrhunac ranih sedamdesetih godina prošlog vijeka, ali od tada je u stalnom padu. No, mnogi fitness treneri i nutricionisti u posljednje vrijeme preporučuju ovu namirnicu.
"Svježi sir nije nova hrana, ali ljudi su ga ponovno otkrili kao hranu s više proteina, manje masnoće i nižom cijenom. Iz tih razloga, opet postaje popularan", objasnila je dijetetičarka Hill.
Jedna šolja svježeg sira sadrži nevjerojatnih 25 grama proteina, otprilike istu količinu kao pileća prsa. Osim toga, imate mogućnost kupnje bezmasnih ili manje masnih verzija.
"Zbog višeg sadržaja proteina i različitih masnoća u svježem siru, on može biti zasitna i svestrana namirnica uz nižu kalorijsku vrijednost. Svježi sir također ima malo ili nimalo zasićenih masnoća ili dodanog šećera, hranjivih tvari koje ako se pretjerano jedu mogu povećati rizik od određenih hroničnih bolesti", dodaje Hill.
Također, važno je napomenuti da je svježi sir potrebno čuvati u frižideru i iskoristiti u roku od najviše 10 dana. U idealnom slučaju, držat ćete ga na jednoj od srednjih polica, stoga vodite računa o pravilnoj organizaciji frižidera. Možete ga i zamrznuti, ali pod uvjetom da ga čuvate u hermetički zatvorenoj posudi ili vrećici koja se može zatvoriti.