Prijedlog za iftar: Supa od leće, nešto drugačije punjene paprike te salata od voća i povrća
Prijedloge za iftare, kao i do sada donosi nutricionista Kenan Mandra.
Supa od leće
Leća je bogata vitaminima i mineralima, uključujući i željezo. Ima čak 26 posto proteina, a samo pola šoljice leće sadrži 4,5 grama vlakana. Vrlo je zasitna pa tako može spriječiti glad jer se sporo razgrađuje. Za ovaj recept koristite zelenu leću.
Sastojci:
- dvije kašike maslinovog ulja
- dvije sitno nasjeckane stabljike celera
- dvije sitno nasjeckane mrkve
- jedna sitno nasjeckana glavica luka
- dva češnja bijelog luka
- jedna kašika soli
- 10 šolja vode
- 500 grama suhe zelene leće
- jedna kašičica mljevenog kumina
Po želji: svježe mljeveni crni biber, sitno sjeckani svježi peršin, naribani sir
Priprema:
U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte celer, mrkvu, luk i bijeli luk i dinstajte pet do šest minuta dok ne omekša. Dodajte vodu, leću i kumin. Pustite da zavrije i kuhajte 30 minuta dok leća ne omekša. Po potrebi dodajte dodatnih pola do jedne šolje vode.
Probajte i dodajte još soli po ukusu i svježe mljevenog crnog bibera. Po želji odmah poslužite s naribanim sirom. U frižideru može stajati do sedam dana pa možete napraviti i više.
Punjene paprike sa sirom
Zaboravite narandže, paprika sadrži četiri puta više vitamina C i preko 30 nutrijenata iz skupine karotenoida. Sinergija vitamina C i A, te karotenoida likopena daje paprici antioksidativnu moć i svrstava je u supernamirnice.
Da bismo što više sačuvali vrijedne nutrijente, paprike ne treba filovati na tradicionalni način nego ih puniti nadjevom kao čamce jer tada treba manje terminčke obrade, a imaju više arome i okusa.
Sastojci:
- paprike babure, izdubljene i spremne za punjenje
- mljeveno juneće meso
- maslac
- luk
- gljive
- paradajz
- paradajz sos
- sol i biber
- mozzarella sir
Način pripreme:
Zagrijte rernu na 190 stepeni. U tavi rastopite maslac i prodinstajte luk i gljive. Dodajte meso, paradajz, sol i biber. Kuhajte dok meso ne porumeni. Pažljivo napunite svaku papriku smjesom. Punjene paprike stavite u posudu za pečenje, pospite ih mozzarellom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 25 minuta dok se sir ne otopi i ne postane pjenušav.
Salata od voća i povrća
Pomiješajte voće i povrće. Salata ne mora biti klasična, a voće će dati dodatnu sočnost i aromu. Bilo da ste dodali jednu izrezanu jabuku, ananas, sjemenke nara, malo borovnica ili jagoda, imate savršen spoj.
Sastojci:
- zelena salata
- krastavac
- matovilec
- maline
- borovnice
- jagode
- sitni sir
Sastojke pomiješajte, začinite sa malo limuna, sirćeta, maslinovog ulja i soli.