U umaku od paradajza
27

Jeste li isprobali špagete od tikvica? Za današnji iftar isprobajte ih u kombinaciji s okruglicama

N. O.
Ako volite pastu, isprobajte pastu od tikvica odnosno tikvice narežite u obliku rezanaca i obogatite sosom od paradajza i mesnim okruglicama.

Ukoliko se trudite jesti zdravo tokom ramazana, recept koji donosi nutricionist Kenan Mandra savršena je opcija za današnji iftar.

Sastojci:

  • maslinovo ulje za prženje

Za ćufte:

  • 200g mljevene junetine

  • 200 mljevene puretine

  • 1/4 šoljice ribanog parmezana

  • 1 kašika talijanskog začina

  • so i biber po ukusu

  • 1 veće jaje lagano umućeno

  • 1/4 luka mljevenog

  • 2 čehna bijelog luka mljevena

  • 2 kašike bademovog brašna

  • 1 kašika nasjeckanog svježeg peršuna

Za umak od paradajza:

  • 1 srednja glavica luka sitno nasjeckana

  • 2 mrkve oguljene i narezane na kockice

  • 3 češnja češnjaka sitno nasjeckana

  • Posolite i popaprite po ukusu

  • 3 žlice paste od paradajza

  • 1 konzerva paradajza narezanog na kockice

  • 1 šolja goveđe juhe s niskim sadržajem natrija

  • 1 kašićica sušenog origana

  • 1 list lovora

  • 3/4 kašike sušenog bosiljka

  • 5-6 srednjih tikvica: spiraliziranih u rezance pomoću spiralizatora ili gulilice za povrće

sjeckani peršun za posluživanje

ribani parmezan za posluživanje

Način pripreme - ćufte:

Pomiješajte mljevenu govedinu, puretinu, sir, talijanske začine, so, biber, luk i češnjak. Umiješajte jaje, bademovo brašno i peršun dok se ne sjedine. Nemojte previše miješati. Rukama oblikujte okrugle mesne okruglice. Zagrijte 2-3 kašike ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte mesne okruglice u jednom sloju i pecite 8-10 minuta, zapeći sa svih strana. Prebacite na tanjur obložen papirom i ponovite, ako je potrebno s preostalim mesnim okruglicama .

Način pripreme umaka:

Odbacite ulje i obrišite istu tavu. Zagrijte 2 žličice maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, mrkvu i bijeli luk i kuhajte dok ne omekšaju i ne zamirišu. Posolite i pobiberite. Dodajte pastu od paradajza i kuhajte 30 sekundi. Dodajte paradajz, juhu, origano i lovorov list. Zakuhajte i lagano kuhajte dok se umak ne zgusne, oko 20 minuta. Umiješajte bosiljak i prilagodite začine po potrebi. Dodajte kuhane mesne okruglice i pirjajte dok se ne zagriju.

Pasta od tikvica:

Spiralizirajte tikvice pomoću spiralizatora ili guljača za povrće u rezance. Za kuhanje lagano nauljite tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte tikvice i pirjajte 1-2 minute ili malo omekšale, ali još uvijek mekane. Nemojte prekuhati.

Prebacite u zdjelice i kašikom nanesite umak i mesne okruglice na rezance od tikvica. Po želji pospite svježe nasjeckanim peršunom i parmezanom.