Neće se raspasti
33

Mekane knedle od griza za supu nije teško napraviti, ovo je najosnovniji recept

Piše: L. R.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Domaća supica s knedalama od griza dobar je izbor za predjelo tokom cijele godine. Međutim, nisu svi vješti u pripremi ukusnih knedlica. Ipak, uz ovaj jednostavni recept uspjet će i onima koji se ne snalaze najbolje u pripremi domaćih supa.
Naime, prije pripreme važno je znati nekoliko trikova uz koje vam se knedle neće raspasti, a ostat će mekane. Kada je riječ o njihovom okusu, tekstura smjese je ključna. Ne smijete pretjerati, ali ni smanjiti količinu griza.

Pored toga, važno je i kako ćete ih dodati u supu jer temperatura igra važnu ulogu u pripremi.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • jedno jaje
  • osam ravnih kašika pšeničnog griza
  • četiri kašike suncokretovog ulja
  • prstohvat soli

Priprema:

Za početak umutite jaje s prstohvatom soli pa dodajte četiri kašike ulja i ponov umutite. Potom, postepno dodajte osam kašika pšeničnog griza i miješajte dok ne dobijete jednaku smjesu.

Potrebno je da smjesa stoji nekoliko minuta kako bi se smjesa zgusnula. Za to vrijeme, zagrijte supu do laganog vrenja. Dakle, supa ne smije proključati.

Umočite kašičicu u supu pa vadite manje količine smjese i nježno ih spuštajte u supu. Obavezno umočite kašičicu prije svake knedle, kako bi se one jednostavnije odvojile od kašičice. Također, pripazite na količinu smjese koju ubacujete jer će griz nabubriti tokom kuhanja.

Knedle u supi je potrebno kuhati na laganoj vatri nekih pet minuta, a onda ugasite ringlu, poklopite šerpu i ostavite nekoliko minuta. Na taj način će knedle ostati mekše i prozračnije.