Sastojci koji će vam biti potrebni za biskvit su:
- šest jaja
- 250 grama maslaca ili margarina sobne temperature
- 250 grama šećera
- 320 grama brašna
- jedan prašak za pecivo
- 100 militara mlijeka
- dvije kašike kakaa u prahu
- jedna kašičica mljevenog cimeta
- 500 grama ocijeđenih višanja iz kompota
Za kremu će vam biti potrebno:
- 750 mililitara mlijeka
- dvije vrećice pudinga od vanilije
- 100 grama šećera
- dvije vrećice vanilin šećera
- 200 grama maslaca ili margarina sobne temperature
Za glazuru će vam biti potrebno:
- 200 grama čokolade za kuhanje
- osam kašika mlijeka
- iosam kašika ulja
Priprema:
Maslac ili margarin narežite na manje komade te zajedno sa šećerom umutite mikserom. U dvije posude razdvojite žumanca od bjelanaca, a onda žumance dodajte u umućenu smjesu od maslaca i šećera. Zatim dodajte mlijeko i sve zajedno umutite mikserom. Na kraju, dodajte brašno i prašak za pecivo.
U drugoj posudi umutite bjelanca u čvrst snijeg pa ga lagano dodajte u prvu smjesu.
Tepsiju u kojoj ćete peći biskvit, premažite uljem ili margarinom i pobrašnite. Odvojite trećinu smjese u drugu posudu, a ostatak stavite u tepsiju.
U preostalu trećinu dodajte kakao i cimet te ručno miješajte dok ne dobijete tamnu smjesu. Potom tu smjesu vadite kašikom i rasporedite po prvoj smjesi. Na taj način ćete dobiti biskvit koji ima takozvane valove.
Potom lagano utisnite ocijeđenje višnje po cijelom biskvitu. Pecite ih oko 30 minuta na 180 stepeni. Dok se biskvit peče, pripremite bijelu kremu.
Bijela krema se pravi tako što ćete pomiješati prašak za puding od vanilije sa šećerom i vanilin šećerom. U posudu zatim stavite 12 kašika hladnog mlijeka i pomiješajte dok ne nestanu grudvice.
Ostatak mlijeka kuhajte na tihoj vatri, a kada mlijeko zakuha maknite ga s vatre, dodajte smjesu od pudinga i šećera te vratite na vatru uz stalno miješanje. Ovu smjesu je potrebno kuhati oko dvije minute.
Kada je smjesa spremna, prekrijte je pvc folijom kako se ne bi stvorila korica na pudingu. Ostavite puding da se ohladi i potom dodajte maslac ili margarin sobne temperature kojeg ste prethodno pjenasto umutili. Puding s maslacem ili margarinom ponovo umutite dok ne dobijete jednaku i glatku smjesu.
Kada je biskvit pečen, pritisnite ga s daskom za rezanje kako bi sa svih strana bio jednake visine. Kremu od pudinga stavite na ohlađeni biskvit i izravnajte.
Glazuru ćete napraviti tako što ćete u jednoj šerpi na laganoj vatri zagrijati ulje, mlijeko i isjeckanu čokoladu. Kada se sastojci spoje, ostavite glazuru da se ohladi i potom prelijte preko kolača. Kolač je potrebno ohladiti u frižideru najmanje četiri sata.