Hercegovačka pita bez jufki: Za današnji ručak napravite kureljaču
Zbog jednostavne pripreme, neki je nazivaju i lijenom pitom.
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
- 500 grama pire krompira
- dva jajeta
- 200 grama svježeg sira
- 100 grama feta sira
- 100 grama kiselog vrhnja
- tri šolje brašna
- 200 grama maslaca
- sol
Priprema:
Pire krompir ranije pripremite. U jednoj posudi otopite maslac i ostavite sa strane. U pire dodajte svježi sir, sol i jaja pa sve umutite, a onda dodajte brašno. Tijesto se mora odvajati od posude kako bi ga mogli oblikovati. Tijesto podijelite u nekoliko loptica kako bi priprema bila jednostavnija.
Tepsiju u kojoj ćete peći potrebno je dobro namastiti sa istopljenim maslacem. Razvaljajte tijesto i stavite ga u tepsiju poput klasične pite.
Kada je pita spremna, još je jednom s ostatkom maslaca namastite je po površini i stavite u zagrijanu rernu da se peče na 200 stepeni nekih pola sata. Ispečenu pitu zalijte s dva decilitra ključale vode i vratiti u rernu na nekoliko minuta.