Praktično i ekonomično
70

Hercegovačka pita bez jufki: Za današnji ručak napravite kureljaču

L. R.
Screenshot/Youtube
Screenshot/Youtube
Kureljača je tradicionalna hercegovačka pita bez jufki koja se priprema od kuhanog krompira i još nekoliko jednostavnih sastojaka. Postoji nekoliko verzija ove pite pa većinu sastojaka možete prilagoditi. Najvažniji su krompir, sol, brašno, svježi sir te neki izvor masti.

Zbog jednostavne pripreme, neki je nazivaju i lijenom pitom.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • 500 grama pire krompira
  • dva jajeta
  • 200 grama svježeg sira
  • 100 grama feta sira
  • 100 grama kiselog vrhnja
  • tri šolje brašna
  • 200 grama maslaca
  • sol

Priprema:

Pire krompir ranije pripremite. U jednoj posudi otopite maslac i ostavite sa strane. U pire dodajte svježi sir, sol i jaja pa sve umutite, a onda dodajte brašno. Tijesto se mora odvajati od posude kako bi ga mogli oblikovati. Tijesto podijelite u nekoliko loptica kako bi priprema bila jednostavnija.

Tepsiju u kojoj ćete peći potrebno je dobro namastiti sa istopljenim maslacem. Razvaljajte tijesto i stavite ga u tepsiju poput klasične pite.

Kada je pita spremna, još je jednom s ostatkom maslaca namastite je po površini i stavite u zagrijanu rernu da se peče na 200 stepeni nekih pola sata. Ispečenu pitu zalijte s dva decilitra ključale vode i vratiti u rernu na nekoliko minuta.