Iznutra mekane, a izvana hrskave: Rolnice sa sirom oduševit će vas okusom
Sastojci koji će vam biti potrebni za fil za premazivanje jufke su:
- 12 listova jufke
- 3 jaja
- 200 mililitara jogurta
- 200 mililitara ulja
- 100 grama griza
- jedna vrećica praška za pecivo
- sol
Sastojci za nadjev od sira:
- jedno jaje
- 500 grama svježeg sira
- sol
Sastojci za završno premazivanje i ukrašavanje:
- jedno jaje
- tri kašike ulja
- tri kašike mlijeka
- susam
Priprema:
Za početak napravite fil za premazivanje. U većoj posudi dodajte jaja, sol i ulje pa umutite. Potom sipajte griz i prašak za pecivo te opet umutite. Na kraju dodajte i jogurt i nastavite mutiti. Ostavite fil za premazivanje sa strane i počnite s pripremom nadjeva od sira.
U drugoj posudi dodajte jaje i sol te umutite. Potom postepeno dodajte svježi sir u mutite. Uzmite jedan list jufke i preko cijele površine nanesite četiri kašike fila za premazivanje. Preklopite je sa drugim listom i na nju opet nanesite četiri kašike fila za premazivanje i ravnomjerno ga raporedite. Uzmite treći list i preklopite.
Preko ove kore je potrebno nanijeti četvrtinu nadjeva od sira, ali niz dužinu jednog kraja. Potom bočne strane jufke savijte prema unutra i zarolajte. Ponovite postupak sve dok ne potrošite ostalih devet kora.
Rolnice redajte u tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. Nakon ovog koraka napravite smjesu za premazivanje tako što ćete umutiti jaje, ulje i mlijeko. Smjesom premažite rolnice i pospite susamom.
Nakon toga s nožem prvo režite na sredini rolnica, da se dobiju dvije polovice, a nakon toga i svaku polovicu narežite po sredini. Na taj način od svake rolnice dobiju se četiri komada. Rolnice se peku 20 minuta u zagrijanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta.