Služio zatvorsku kaznu
23

Na Olimpijske igre u Pariz ide monstrum koji je silovao 12-godišnju djevojčicu

D. P.
Van de Velde (lijevo) ide u Pariz (Foto: EPA-EFE)
Van de Velde (lijevo) ide u Pariz (Foto: EPA-EFE)
Steven van de Velde, odbojkaš osuđen za silovanje djevojčice u Velikoj Britaniji, izborio je plasman na Olimpijske igre koje se ovoga ljeta održavaju u Parizu.

Van de Velde (29) je 2014. godine iz svoje Nizozemske otputovao u Veliku Britaniju kako bi upoznao svoju 12-godišnju žrtvu koju je upozano na Facebooku. Nedugo nakon počinio je strašan zločin.

U martu 2016. godine Nizozemac je priznao četiri tačke optužnice za silovanje 12-godišnjeg djeteta i stavljen je u registar nasilnika i seksualnih prijestupnika na neodređeno vrijeme.

Sud Aylesbury Crown ga je osudio na četiri godine u britanskom zatvoru, ali je osramoćeni sportaš pušten iz zatvora nakon samo 12 mjeseci i dozvoljeno mu je da nastavi karijeru kao igrač odbojke na pijesku.

Sada se kvalifikovao za Olimpijske igre u Parizu, gdje će igrati u paru s partnerom Matthewom Immersom, s kojim čini 11. najbolji odbojkaški par na svijetu.

Svi su ga nakon suđenja okarakterisali kao "seksualnog monstruma", a sudija Francis Sheridan rekao mu je tada da su njegove nade da će učestvovati na Olimpijskim igrama zauvijek ugašene.

S druge strane, Van de Velde je poručio da niko nije čuo njegovu stranu priče. Sada će u Parizu nastupiti na takmičenju u odbojci na pijesku i pokušati da dođe do medalje.