Prijedlog za ručak
43
Servirajte ga uz tjesteninu ili krompir: Ćufte u umaku od paradajza gotove su za pola sata
L. R.
Foto: Shutterstock
Kada želite jednostavan, a izdašan i ukusan ručak, ćufte od mljevenog mesa u umaku od paradajza su odličan izbor. Za pripremu je potrebno pola sata, a možete ih servirati uz tjesteninu ili krompir.
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
- 500 grama mljevenog mesa
- dvije kriške starog hljeba
- jedno jaje
- 100 mililitara mlijeka
- 50 grama prezle
- jedan crveni luk
- nekoliko češnjeva bijelog luka
- 500 mililitara paradajz umaka
- ulje
- sol, biber
Priprema:
Za početak usitnite hljeb pa ih prelijte s mlijekom. Potom oguliti i narezati crveni i bijeli luk i dodati ga u istu posudu s mljevenim mesom. Dodajte jaje, biber i sol. Omekšale komadiće hljeba dodatno izgnječite i dodajte u posudu s mesom pa izmiješajte.
Nakon toga dodajte prezlu i ponovo izmiješajte. Podijelite smjesu na jednake dijelove pa formirajte loptice. Zagrijte ulje u tavi na srednje jakoj vatri kratko pržite ćufte.
Izvadite ćufte, dodajte umak od paradajza pa kada zakipi, vratite ćufte. Poklopite i ostavite da se kuha na slabijoj vatri dok se količina umaka ne smanji na pola. Ćufte možete servirati uz tjesteninu, pire ili kuhani krompir.
Možda vas zanima
Vezani članci