Mekani biskvit, krema i hrskavi preljev od meda i badema: Pčelinji ubod je poznati njemački desert
Sastojci koji će vam biti potrebni za tijesto:
- 500 grama glatkog brašna
- jedna vrećica suhog kvasca
- dva jajeta
- 200 mililitara mlijeka
- korica jednog limuna
- 80 grama šećera
- 80 grama omekšalog maslaca
- prstohvat soli
Sastojci koji će vam biti potrebni za kremu:
- 500 mililitara mlijeka
- 200 mililitara slatkog vrhnja
- 80 grama maslaca
- 50 grama gustina
- 50 grama šećera
- četiri žumanca
- ekstrakt vanilije
Sastojci koji će vam biti potreban za premaz:
- 100 mililitara meda
- 50 grama šećera
- 50 grama maslaca
- 100 grama badema u listićima
Priprema:
Prije početka, važno je da svi sastojci budu sobne temperature. Sastojke za tijesto umijesite i ostavite da se digne. Tijesto razvaljajte u krug debljine 1,5 centimetar, pokrijte i ostavite da se još jednom digne dok pripremate premaz.
U tavi otopite maslaca, šećera i med te kuhajte na laganoj vatri dok smjesa ne postane glatka. Dodajte bademe i promiješajte. Potom smjesu rasporedite preko tijesta.
Tijesto pažljivo prebacite u kalup i stavite da se peče u rerni na 180 stepeni nekih 25 do 30 minuta. Nakon toga ga izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi.
Za to vrijeme, pripremite kremu tako što ćete mlijeko i nekoliko kapi ekstrakta vanilije kuhati do vrenja. U drugoj posudi umutite žumanca, šećer i gustin pa dodajte procijeđeno mlijeko stalno miješajući.
Na kraju sve vratite u šerpu u kojoj se kuhalo mlijeko i kuhajte dok se krema ne zgusne. Sklonite s ringle, dodajte maslac i ohladite. Kada je smjesa hladna, ponovo kratko umutite mikserom i dodajte umućeno slatko vrhnje. Kolač prerežite po sredini i između dvije kore stavite kremu.