Slasni i hrskavi zalogaji: Lisnati štapići s ajvarom i sirom odličan su dodatak svakoj trpezi
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
- 500 grama lisnatog tijesta
- šest kašika ajvara
- 100 grama sira trapista
- jedno jaje
- prstohvat soli
- ćurekot, susam ili neke druge sjemenke
- brašno za posipanje podloge
Priprema:
Ukoliko koristite smrznuto lisnato tijesto, ostavite ga da omekša. Kada je tijesto omekšalo, podijelite ga na dva jednaka dijela i razvaljajte na podlozi na koju ste prethodno stavili malo brašna kako se tijesto ne bi lijepilo.
Razvaljajte oba tijesta na jednake veličine i debljine otprilike pet milimetara. Jedan komad tijesta premažite ajvarom i naribajte sirom. Potom uzmite drugi komad tijesta i pažljivo preklopite s prvim komadom. Nakon toga, lagano prstima utisnite tijesto da ne ostane zrak između pa nožem ili rezačem za pizzu isjecite trakiće po željenoj veličini.
Rukama uvrnite trakice i redajte ih tepsiju obloženu papirom za pečenje. Premažite umućenim jajetom s malo soli i pospite ćurekotom, susamom ili nekim drugim sjemenkama. Štapiće pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni između 20 i 25 minuta.