Stravične posljedice
30

Kako je uragan Milton ekspresnom brzinom postao destruktivno čudovište

B. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Samo 24 sata nakon što je Milton postao oluja, pojačao se u uragan prve kategorije. Potom mu je bilo potrebno još samo 12 sati da naraste do moćne pete kategorije. Riječ je o jednom od najbržih jačanja ikad zabilježenih na Atlantiku.

"Ako ste tokom vikenda trepnuli, možda ste propustili početni razvoj uragana Milton", slikovito opisuje Američka nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) nastanak ove monstruozne oluje koja je pogodila Floridu.

Milton je nastao kao tropski ciklon nad jugozapadnim dijelom Meksičkog zaljeva u subotu, 5. oktobra. Samo nekoliko sati nakon nastanka, Nacionalni centar za uragane (NHC) procijenio je da se radi o tropskoj oluji. Do nedjelje poslijepodne, samo 24 sata nakon što je proglašen olujom, već se pojačao u uragan 1. kategorije, objašnjava NOAA. Potom se u manje od 12 sati razvio iz prve kategorije do pete.

Milton, koji je deveti uragan u ovogodišnjoj sezoni uragana na Atlantiku, pokazao je jedno od najbržih jačanja ikada zabilježenih na ovom području. Ujedno je postao peti najjači uragan na Atlantiku u historiji s brzinom vjetra do 285 kilometara na sat.

Prvobitna oluja je eksplodirala u snazi i intenzitetu gotovo rekordnom brzinom, postavši jedna od najintenzivnijih zabilježenih oluja u atlantskom bazenu.

"Ovo eksplozivno jačanje djelomično su potaknule rekordno visoke temperature u Meksičkom zaljevu. Što je okean topliji, to više 'goriva' ima za pojačavanje uragana," pojašnjavaju iz NOAA, dodajući da i drugi atmosferski uslovi, poput smicanja vjetra, moraju biti povoljni.

Peti najsnažniji u historiji

Jačina uragana se određuje prema Saffir-Simpsonovoj ljestvici, koja se temelji na trajnoj brzini vjetra uragana, a procjenjuje i potencijalnu materijalnu štetu. Osim brzine vjetra, pritisak je drugi način za mjerenje jačine uragana. Obično vrijedi pravilo da što je niži pritisak, jači je uragan.

S obzirom na brzinu vjetra, Milton je postao najjači uragan u Meksičkom zaljevu nakon uragana Rite iz 2005. godine. Prema pritisku, Milton je peti najjači uragan u atlantskom bazenu dosad. Što se tiče eksplozivnosti brzog jačanja, prema podacima američkog Nacionalnog centra za uragane (NHC), nadmašili su ga samo Wilma 2005. i Felix 2007. godine.

Milton je također drugi uragan 5. kategorije u ovoj sezoni uragana. Prvi je bio uragan Beryl u julu. Od 1950. godine bilo je samo pet sezona u kojima su se pojavila više od jednog uragana pete kategorije. Dva uragana pete kategorije zabilježena su 1961., 2007., 2017. i 2019., dok su čak četiri najjača uragana pogodila 2005. godine.

Historijski oktobarski trojac

Ove sedmice zabilježen je još jedan specifičan rekord. Po prvi put u historiji, desilo se da su se u oktobru, kada je sezona uragana već trebala biti na vrhuncu, istovremeno nad Atlantikom vrtjela čak tri uragana.

Kirk se uputio prema Evropi, gdje je, čim je stigao do Portugala i Španije, za sobom ostavio oborena stabla i otkrivene krovove, a ne planira se zaustaviti.

Leslie je dosegao prvu kategoriju, a potom oslabio. Za razliku od Miltona, koji je natjerao milione stanovnika Floride u bijeg.

NHC je upozorio da Milton, koji je prilikom približavanja obali blago oslabio, ali i dalje izaziva silovite vjetrove brzine do 200 kilometara na sat, "ima potencijal postati jedan od najrazornijih uragana ikad zabilježenih za zapadno-središnju Floridu."

Nacionalna meteorološka služba je dodala: "Ako Milton ostane na trenutnoj putanji, bit će to najjači uragan koji je pogodio područje Tampe u posljednjih više od 100 godina. Niko u ovom području još nije iskusio tako jak uragan."