
Prvo, odaberite zrele mandarine, jer će njihov prirodni šećer doprinijeti bogatstvu okusa. Ovaj džem idealan je za doručak, ali može poslužiti i kao odličan dodatak u kolačima.
Sastojci
-
2 kg mandarina
-
5 kašika šećera
-
6 šoljica vode
-
3 kašike limunovog soka
Priprema:
Za početak, ogulite i očistite mandarine, zatim ih podijelite u dvije skupine. Pazite da uklonite bijele dijelove i sve niti sa kore. Uzmite gazu i u nju stavite koru od mandarina. U veću posudu stavite vodu i zagrijte je, a zatim dodajte mandarine, šećer, limunov sok i gazu sa korom.
Miješajte smjesu sve dok se šećer ne rastopi. Kada sve prokuha, smanjite vatru i kuhajte na laganoj temperaturi oko sat vremena, povremeno miješajući.
Nakon kuhanja, isključite plamen i pustite da se džem ohladi deset minuta.
Džem prelijte u staklene posude, ostavite da se ohlade, a potom ih dobro zatvorite.