Jednostavna priprema
36
Kremasti desert koji osvaja okusom: Isprobajte paša lokum i u bijeloj verziji
L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Paša lokum ili sultanova sarma je popularni turski desert. Iako se originalno pravi u kakao verziji, možete isprobati i bijelu verziju.
Ovaj kremasti desert vrlo lako se pravi, jedino što može biti komplikovano jeste rolanje. Za pripremu koristite čašu zapremine dva decilitra.
Sastojci:
- jedan litar mlijeka
- jedna čaša brašna
- jedna čaša šećera
- jedan vrećica vanilin šećera
- 50 grama gustina
- 50 grama margarina
- 250 mililitara vrhnja za šlag
- dvije čaše kokosa
Priprema:
Za početak uzmite tepsiju i u njoj rasporedite dvije čaše kokosa. U veću šerpu sipajte mlijeko i postepeno sipajte šećer, brašno, gustin i vanilin šećer pa miješajte dok ne dobijete jednaku smjesu. Kuhajte do ključanja uz povremeno miješanje. Kada proključa, smanjite vatru i dodajte komadiće margarina i kratko umutite.
Sklonite šerpu sa ringle i vruću smjesu prelijte ravnomjerno po kokosu. Ostavite da se krema kratko ohladi na sobnoj temperaturi pa pleh prebacite u frižider na nekoliko sati.
Umutite vrhnje za šlag pa ga nanesite na ohlađenu kremu. Vratite desert u frižider da se dodatno ohladi barem jedan sat. Nakon toga, režite desert na jednake dijelove i pažljivo rolajte.
Možda vas zanima
Vezani članci