Recept "na čaše"
46

Jeste li čuli za rehvaniju? Starinski kolač od griza koji se topi u ustima

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Rehvanija je starinski kolač koji se pravi od griza, a u nekim krajevima je nazivaju i ravanija ili rahvanija. Okusom je vrlo je sličan patišpanji (lutmi), a ovaj recept će vam dodatno olakšati pripremu jer su mjere "na čaše".
Za ovaj recept koristite čašu zapremine dva decilitra, a za ukrašavanje možete koristiti bademe ili neke druge orašaste plodove.

Sastojci za biskvit su:

  • jedna čaša griza
  • pola čaša brašna
  • pola čaše brašna
  • jedna vrećica praška za pecivo
  • šest jaja
  • jedna naribana korica limuna

Sastojci za agdu su:

  • jedna čaša šećera
  • dvije vrećice vanilin šećera
  • jedna čaša vode

Priprema:

U jednoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, griz i koricu od limuna, a u drugoj posudi umutite jaja i šećer. Potom u smjesu od jaja i šećera postepeno dodajte prvu smjesu. Lagano mutite dok ne dobijete jednaku smjesu.

Uzmite manju tepsiju ili kalup i pomastite je pa pospite brašnom. Sipajte smjesu i potom je pecite nekih 25 minuta u zagrijanoj rerni na 180 stepeni. Kada je gotov izrežite ga na jednake kocke.

Za to vrijeme pripremite agdu. Kuhajte vodu sa šećerom dok ne proključa pa prelijte preko kolača. Svaku kocku ukrasite bademima ili nekim drugim orašastim plodovima.