Konzumirate li ih često
10

Tri neželjene reakcije koje se mogu dogoditi ako previše konzumirate jaja

Piše: A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Jaja su već dugo predmet debate kada je u pitanju njihova zdravstvena ispravnost.
Tokom godina, na jaja se gledalo kao na sve, od primjera savršene cjelovite hrane do strašnog predznaka srčanih bolesti. I iako se čini da nauka sada potvrđuje da su jaja zdrava, još uvijek postoji nešto poput jedenja previše jaja.

Naime, iako jaja imaju mnogo zdravstvenih prednosti, postoje različiti faktori koji mogu odrediti koliko jaja je previše za svakog pojedinca.

Rizik za holesterol

Rasprave o tome da li jaja povećavaju nivo holesterola u krvi traju već duže vrijeme. Nekada se vjerovalo da holesterol iz žumanaca direktno utječe na povišenje holesterola u krvi, ali danas se smatra da na ovo više utječu drugi faktori u ishrani, kao i genetske predispozicije. Većina holesterola u krvi proizvodi se u jetri, a ne dolazi isključivo iz hrane.

Mogući rizik od debljanja

Konzumiranje jaja može postati problematično ako se uz njih često jedu visokokalorične prateće namirnice poput masnih kobasica, palačinki ili kafe s kremom. Ovaj način ishrane može dovesti do povećanja tjelesne mase, posebno ako postane svakodnevna navika. Prekomjeran unos kalorija, čak i ako dolaze iz zdravih izvora poput jaja, može povećati rizik od debljanja.

Povećanje rizika od dijabetesa

Konzumiranje većih količina jaja može biti povezano s većim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2. Osobe koje jedu više od sedam jaja sedmično mogu imati veći rizik od razvoja ovog oboljenja u odnosu na one koji konzumiraju manju količinu jaja. S druge strane, jaja mogu poboljšati kontrolu šećera u krvi i osjetljivost na inzulin kod osoba s predijabetesom i dijabetesom tipa 2, zbog čega se preporučuju kao dobar izvor proteina u ishrani.

Zaključno, jaja mogu biti veoma zdrava i korisna namirnica, ali je važno pratiti vlastite zdravstvene uvjete i savjetovati se sa doktorom u slučaju specifičnih problema poput srčanih bolesti ili dijabetesa. Kao i kod svega u ishrani, umjerenost je ključna.