Vrijedi probati
15

Poboljšajte okus i teksturu kuhanog krompira uz samo jedan sastojak

Piše: A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Krompir je neizostavan sastojak u gotovo svakoj kuhinji. Bez obzira na to pripremate li pirea, pečeni ili prženi krompir, postoje trikovi koji vam mogu pomoći da postignete bolje rezultate.
Jedan od trikova za savršeno skuhan krompir uključuje upotrebu sirćeta. Ovaj sastojak, koji uvijek imamo u kuhinjskom ormariću, osim što je koristan u čišćenju i kozmetici, može biti i ključ za bolji okus i teksturu krompira.

Tajna dobrog rezultata leži u tome da tokom kuhanja, nakon 15 minuta, dodate malo soli i jednu kašiku sirćeta. On pomaže u stvaranju tanke kore na vanjskoj površini krompira, koja čuva njegov oblik i sprječava raspadanje.

Važno je napomenuti da ne treba pretjerivati s sirćetom kako ne bi narušio okus krompira - jedna kašika bit će dovoljna za četiri do pet krompira.

Dodatno, pH vrijednost octa sprječava razgradnju pektina iz krompira, što također doprinosi boljoj teksturi i izgledu gotovog jela. Bijeli krompir, zbog većeg udjela skroba i brašnaste teksture, idealan je za pripremu pirea, dok je voštani krompir, sadrže manje skroba i savršen je za pržene krompiriće ili pečeni krompir.

Isprobajte ovaj trik i uživajte u savršeno pripremljenom krompiru svaki put!