Isprobajte prvom prilikom
15

Jedna kašika ovog začina dnevno može vam pomoći kod gubitka masnih naslaga

Piše: L. R.
Začini su dobri za naš organizam (Foto: Shutterstock)
Začini su dobri za naš organizam (Foto: Shutterstock)
Ljudi koji imaju višak kilograma često isprobavaju razne metode, prije nego što nađu ono što im stvarno pomaže. No, u tome bi vam mogao pomoći začin kumin.
Začini su novo moćno sredstvo protiv viška kilograma. Vjeruje se da su sjemenke kumina iznimno učinkovite u smanjenju tjelesne masnoće.

Osim toga, korisne su za snižavanje krvnog pritiska, detoksikaciju jetre, poticanje probave, smanjenje zadržavanja tečnosti i ublažavanje kožnih problema. Kumin je učinkovit u poticanju mršavljenja, a prirodno smanjuje holesterol i masnoće u tijelu.

Zdravstvene dobrobiti kumina također uključuju svojstva protiv dijabetesa i raka. Održava vaš imunološki sistem jakim i uništava sve štetne mikroorganizme. Snažan je antioksidans koji štiti jetru, bubrege, želudac i probavni sistem. Ljekovita svojstva kumina potječu od visokog sadržaja timokinona, ključnog bioaktivnog sastojka ulja dobijenog iz sjemenki kumina.

Kumin se može koristiti kao moćno sredstvo za prevenciju nekih zdravstvenih problema jer potiče mršavljenje. Zato nutricionisti često preporučuju korištenje tradicionalnih biljnih sastojaka, uključujući kumin, zeleni čaj i crni kineski čaj, koji su svi učinkoviti alati protiv pretilosti, kao dio vašeg režima mršavljenja.

Prema studiji provedenoj na ženama s prekomjernom težinom, učinci kumina u kombinaciji s aerobnim vježbama dovode do nižeg nivoa holesterola, lipoproteina niske gustoće kod onih koje su kumin uključile u svoju ishranu u odnosu na one koje ga nikad nisu koristile.

Dosljedna konzumacija kumina u kombinaciji s redovnom fizičkom aktivnošću tokom osam sedmica može biti izuzetno korisna i dovesti do značajnog gubitka težine. Međutim, kumin treba izbjegavati u slučaju trudnoće.

Osim toga, može usporiti zgrušavanje krvi i smanjiti šećer u krvi, što znači da ga treba izbjegavati u slučaju operacije jer povećava rizik od dodatnog krvarenja i komplikacija sa šećerom u krvi.