Koje su prednosti česte konzumacije kokica: Sadrže korisne nutrijente i potiču bolju probavu
Kokice su cjelovite žitarice što ih čini prirodno bogatim važnim hranjivim tvarima, poput velike količine polifenola.
Polifenoli su povezani s mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući poboljšanu cirkulaciju, bolju probavu i smanjenje rizika od bolesti poput hipertenzije i djabetesa.
Kokice su također odličan izvor vlakana koja pomažu u smajenju rizika od srčanih bolesti, pretilosti i dijabetesa tipa 2. Šoljica kokica pripremljenih na vrućem zraku sadrži samo 31 kaloriju što ih čini idealnim za mršanje jer stvaraju osjećaj sitosti uz nizak unos kalorija. Ipak, bitno je jesti ih umjereno kako bi se izbjeglo suprotno djelovanje.
Unaprijed pripremljene kokice za mikrovalnu peć su najlakše za pripremu ali često sadrže hemikalije poput PFOA i diacetila koji su povezani sa zdravstvenim problemima poput bolesti pluća i štitnjače. Također, mogu sadržavati masti koje povećavaju rizik od srčanih bolesti.
Način pripreme kokica može u mnogo čemu utjecati na njihovu nutritivnu vrijednost. Kokice kupljene u kinima ili prodavnicama su često prepune nezdravih masti, umjetnih aroma I velikih količina šećera i soli. Najzdravije kokice su one koje se pripremaju na šporetu, a mogu se pripremiti u samo nekoliko koraka.
Od sastojaka su potrebne tri kašike maslinovog ili kokosovog ulja, pola šoljice kukuruza i pola kašike soli. U lonac stavite ulje i kukuruz, a zatim poklopite. Kuhajte na srednje jakoj vatri oko tri minute, dok pucketanje ne prestane. Kokice maknite s vatre, zatim prebacite u zdjelu i posolite.