Zašto nikada ne biste trebali konzumirati jestivi dio pljesnivog hljeba

Međutim, ljekar Karan Raj oštro je upozorio sve one koji su u iskušenju da pojedu komadić "jestivog hljeba", unatoč tome što je dio peciva "zelen". On je istaknuo da "ne postoji nešto poput čistog dijela pljesnivog hljeba" i da ta konzumacija može biti smrtonosna.
Vidljiva plijesan je samo djelić većeg problema. Reproduktivni dijelovi plijesni poznati kao sporangij, ispuštaju hiljade spora koje se šire posvuda.
"Ako vidite ove mrlje, onda definitivno ne vidite skrivene korijene. To implicira da jednostavno odbacivanje jedne pljesnive kriške neće učiniti ostatak hljeba sigurnim za konzumaciju", naveo je.
Kako biste ostali na sigurnoj strani, ljekar Karan savjetuje da se oprostite od cijelog hljeba. Dok su neke vrste plijesni jestive - poput onih koje nalazimo u plavom siru i antibioticima, druge mogu predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik.
Naime, postoje hiljade različitih vrsta plijesni. Neke su vjerovatno bezopasne, neke nisu tako dobre. Primjerice, Rhizopus stolonifer vrsta plijesni koja se često uočava u prehrambenim proizvodima kao što je kruh nije dobra.
"Gotovo je nemoguće reći je li plijesan bezopasna ili ne samo gledajući je, jer neke od njih mogu proizvesti prilično opasne mikotoksine koji mogu biti smrtonosni", rekao je.
Na kraju je istaknuo da čak ni tostiranje hljeba neće neutralizirati ove opasne mikotoksine. Dakle, potrebno je baciti cijeli hljeb, ako primijetite plijesan.