![Foto: Shutterstock](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/b_250211065.jpg?v=1)
Foto: Shutterstock
Priprema domaćeg hljeba zahtjeva jednostavne sastojke, a uz dodavanje jedne namirnice možete postići poseban ukus.
Prilikom pripreme često se dešava da tijesto za hljeb ne uspije, a u procesu pravljenja bitno je koristiti se tehnikom i dodacima koji će hljeb učiniti ukusnim.
Jedna od namirnica koja može u tome pomoći je sirće, jer ono pomaže u razgradnji škroba i proteina iz brašna što hljeb čini prozračnijim i pojačava njegov ukus. Sirće rastvara hemijske veze koje povezuju proteinske niti što omogućava gluten da se bolje razvije.
To dovodi do zadržavanja zraka unutar tijesta što ga čini mekšim i elastičnijim. Kiselost sirćeta snižava pH vrijednost tijesta stvarajući idealne uvjete za fermentaciju kvasca.
Brza fermentacija znači i kraće vrijeme dizanja tijesta. U smjesu za vaš hljeb dovoljno je da dodate kašiku ili dvije jabukovog sirćeta.
Možda vas zanima
Vezani članci
Prirodni saveznici
Zaboravite na lijekove: Ove namirnice učinit će vašu menstruaciju bezbolnom
Zdravstveni savjeti