
Foto: Shutterstock
Priprema domaćeg hljeba zahtjeva jednostavne sastojke, a uz dodavanje jedne namirnice možete postići poseban ukus.
Prilikom pripreme često se dešava da tijesto za hljeb ne uspije, a u procesu pravljenja bitno je koristiti se tehnikom i dodacima koji će hljeb učiniti ukusnim.
Jedna od namirnica koja može u tome pomoći je sirće, jer ono pomaže u razgradnji škroba i proteina iz brašna što hljeb čini prozračnijim i pojačava njegov ukus. Sirće rastvara hemijske veze koje povezuju proteinske niti što omogućava gluten da se bolje razvije.
To dovodi do zadržavanja zraka unutar tijesta što ga čini mekšim i elastičnijim. Kiselost sirćeta snižava pH vrijednost tijesta stvarajući idealne uvjete za fermentaciju kvasca.
Brza fermentacija znači i kraće vrijeme dizanja tijesta. U smjesu za vaš hljeb dovoljno je da dodate kašiku ili dvije jabukovog sirćeta.
Možda vas zanima
Vezani članci
Pojašnjenje dijetetičarke
Zašto se tokom kuhanja najčešće koristi biljno ulje kao glavna namirnica
Uvrstite ih u ishranu
Redovnim konzumiranjem ovih namirnica možete ojačati svoj imunitet
Savjeti za roditelje