Za poseban okus
12

Uz dodavanje ove namirnice možete pripremiti ukusan domaći hljeb

Piše: D. V.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Priprema domaćeg hljeba zahtjeva jednostavne sastojke, a uz dodavanje jedne namirnice možete postići poseban ukus.
Prilikom pripreme često se dešava da tijesto za hljeb ne uspije, a u procesu pravljenja bitno je koristiti se tehnikom i dodacima koji će hljeb učiniti ukusnim.

Jedna od namirnica koja može u tome pomoći je sirće, jer ono pomaže u razgradnji škroba i proteina iz brašna što hljeb čini prozračnijim i pojačava njegov ukus. Sirće rastvara hemijske veze koje povezuju proteinske niti što omogućava gluten da se bolje razvije.

To dovodi do zadržavanja zraka unutar tijesta što ga čini mekšim i elastičnijim. Kiselost sirćeta snižava pH vrijednost tijesta stvarajući idealne uvjete za fermentaciju kvasca.

Brza fermentacija znači i kraće vrijeme dizanja tijesta. U smjesu za vaš hljeb dovoljno je da dodate kašiku ili dvije jabukovog sirćeta.