Ćufte od mljevenog mesa
32
Nemate ideju za iftar? Napravite kofte koje su idealne uz rižu, salatu i somune
Piše: L. R.

Foto: Shutterstock
Kofte su šnicle od mljevenog mesa vrlo slične ćuftama koje se jedu u našim krajevima. No, razliku čine začini koji daju nešto drugačiji okus nego što smo navikli kao od onih klasičnih.
Riječ je o tradicionalnom jelu koje potiče iz Irana, ali postoje različite verzije, među kojima su najpopularnije one iz Turske. Također, količinu kao i začine možete prilagoditi.
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
- 500 grama junećeg mljevenog mesa
- jedno jaje
- jedna manja glavica crvenog luka
- dvije kašike ulja
- jedna puna kašika pavlake
- dvije kriške hljeba
- jedno usitnjeno čehno bijelog luka
- dvije kašike slatke mljevene paprike
- jedna ravna kašičica bibera
- pola kašičice čilija u prahu
- pola kašičice bijelog luka u granulama -dvije kašike mljevenog kumina
Priprema:
Spojite sve suhe začine u jednu posudu pa promiješajte i ostavite sa strane. Potom usitnite crveni luk i dvije kriške hljeba pa spojite zajedno s mesom, uljem, jajetom, pavlakom i bijelim lukom.
Promiješajte smjesu pa dodajte začine. Još jednom je važno istaknuti da začine trebate prilagoditi vlastitom okusu. Sve dobro izmiješajte, napravite loptice pa ih dlanovima malo pritisnite. Pecite ih po dvije minute u zagrijanom ulju na srednje jakoj vatri. Odlično se kombinuju s rižom, svježim salatama i somunima.
Možda vas zanima
Vezani članci
Korisne preporuke
Kako izbjeći debljanje tokom ramazana
Sarajevo - Vogošća