Druze Marcelo, unazadila nas otomanska imperija. Dok je citava Evropa prolazila kroz renesansu, nama su uzimali danak u krvi.
@ZmajevoSrce1 Nisu otisli - otjerani konacno tek nakon prvog svjetskog rata s Balkana i pocijepani skupa s Austro-Ugarskim carstvom na manje drzave. A uzmi malo uporedi renesansne umjetnike i mislioce duz Balkana. Nece ti trebati dugo. Jer ih prakticki nema. Na prepisaj hoda od Italije koja preljeva kreativnoscu u tom periodu. Nije dakle geografija - nego politika. Tek kod Hrvata ima nesto malo... a i to prakticki sve samo uz more i objavljivano u Italiji.
@wildbillklixon97 Pod Turcima je bila zesca cenzura i izrazavanja i slobode misljenja - primarno tako sto se pobije i popali sve sto se cini da bi moglo biti protiv age, bega i sultana. Samim tim, kada su drugi narodi krenuli da formiraju nacionalnu misao - to je kod nas po Balkanu izostalo. U Bosni se cak slavi kontrarevolucionarni, sluznicki i izdajnicki Ali-pasa Rizvanbegovic - umjesto Huseina Gradascevica koji je htio odcjepljenje od Turaka.
Prikaži sve komentare (96)