Vrlo interesantan članak. Volio bih samo da ste još vise detalja napisali oko cijelog procesa dozrijevanja vina, kao npr. koliko dugo se mora držati pod morem. Spomenuli ste i ribarski brod koji je već 30 god. potopljen, u kojem se i potapaju boce vina. Da li je brod u fazi raspadanja, posto bakterija Halomonas titanicae izjeda takve objekte ako su godinama potopljeni
@tesla33 - Da, pročitao sam to, ali to i dalje ne govori jasno koliko vino treba odležati pod morem. Garant je i velika razlika u okusu vina koja duže odstoje pod morem, a tako i u cijeni. Obzirom da je sve ovo krenulo 2011, pretpostavljam i da nemaju još vina koje je staro vise godina da bi se mogao porediti kvalitet.
Gledao sam dokumentarac o vinima koja su nadjena u brodovima.
Kao i sa obicnim vinom. Nisu sva ista
Suplja je ona, sto starije to bolje, tako kazu.
Jer sva vina imaju neki limit kad ide prema boljem sto je starije i poslije slabi ukus tj usirci se.
Bude jednostavno kiselo i to je bio slucaj sa nekim vinima koja su bila vise stotina godina u moru
Naravno da sto je starije vino da ce kostati vise al nije garancija da je i ukusnije, vele ti degustatori/experti vina