Ja i supruga, zajedno sa 13 drugih bracnih parova, 2015. godine prosli smo obuku za hraniteljsku porodicu. Obukaje trajala 4 mjeseca, naoon cega smo svi dobili certifikat i bili upisani u registar hranitelja. Dodatno, nas dvoje smo prosli i obuku za brigu o djeci s posebnim potrebama. Nikad niko od nas sa te obuke nije dobio dijete na staranje zbog opstrukcija centara za socijalni rad i uposlenika doma za nezbrinutu djecu u Tuzli.
Ja i moja supruga trebali smo da dobijemo na staranje djevojcicu s posebnim potrebama. Tokom 3 mjeseca djevojcica je vikende provodila kod nas, adaptirala se sa nasom djecom, ali ta 3 mjeseca svi su samo otezavali proces smjestanja u nasu porodicu. Kada bi dosli po nju, nadlezni centar ne bi poslao odobrenje, ili odgajatelj ne spakuje terapiju, i masu drugih gluposti. Plan je bio da djevojcica kod nas za stalno doseli krajem avgusta, kako bi mogla da krene u skolu u septembru.
Znaš li zašto?Brat ima sina s posebnim potrebama.Kad je napunio 18.trebalo ga staviti pod starateljstvo na sudu.Socijalna rekla"ja ču biti staratelj"Brat pita"Zašto vi kod oba živa roditelja?"Kaže ona"Pa to je samo formalnost,vi i dalje brinete o njemu"Sudinica doda na to"Da gospođo,oni i dalje podnose teret brige i njege a vi dobivate dodatak na platu u iznosu od 30%plate.Ne u mojoj presudi!"I dodjeli starateljstvo bratu.Eto zašto nisi dobio dijete.
Prikaži sve komentare (26)