Riješite se nedoumice
21

Da li se smije piti kafa tokom trudnoće?

N. C.
Ako ste trudni, posavjetujte se sa svojim ljekarom o uzimanju kofeina. Obično je u redu popiti 1 ili 2 šoljice kafe, ali je najbolje da ne pijete više od toga.

Teško je tačno znati koliko kofeina ima u šoljici kafe. Ukupan iznos može ovisiti o stvarima kao što su marka kafe, način na koji se priprema i veličina šoljice.

Istraživanja pokazuju da unos više od 200 miligrama kofeina dnevno tokom trudnoće možda nije zdravo. Konzumiranje puno kofeina tokom trudnoće povezano je s povećanim rizikom od pobačaja, niskom porođajnom težinom i mogućim drugim problemima u trudnoći.

Teško vam je izbaciti kafu odjednom? Evo jednostavnog načina za početak:

Ograničite ispijanje kafe na jednu ili dvije šoljice dnevno i obratite pažnju na veličinu šoljice. Počnite miješati kafu bez kofeina sa običnom kafom. S vremenom u potpunosti isključite uobičajenu kafu.

I zapamtite da kofein nije samo u kafi. Zeleni i crni čaj, energetska pića, kola i druga bezalkoholna pića sadrže kofein. Pokušajte se prebaciti na proizvode bez kofeina (koji još uvijek mogu imati nešto kofeina, ali u mnogo manjim količinama) ili alternative bez kofeina.

Ako se pitate o čokoladi, koja takođe sadrži kofein, dobra vijest je da je možete jesti umjereno. Prosječna čokoladica ima samo 5-30 miligrama kofeina. Dakle, male količine čokolade su dobre.