U SAD-u
35

Dječak ušao u hladnu vodu pa se onesvijestio, pedijatar objasnio zašto

D. J.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Heather Cassini iz Massachusettsa podijelila je detalje šokantnog iskustva koje je nedavno doživjela kada je s desetogodišnjim sinom Declanom bila na plaži u New Hampshireu.

Bio je vruć dan pa se Declan krenuo rashladiti u oceanu. Nakon toga rekao je mami da osjeća mučninu i da se mora odmoriti.

"Mislila sam da mu je doručak loše sjeo i da treba malo leći, ali odjednom je postao dezorijentiran i srušio se na osobu koja se sunčala kraj nas", napisala je Cassini na Facebooku.

Declan se uspio pridignuti, ali nekoliko trenutaka kasnije ponovno je pao u nesvijest.

"Padao je, gubio svijest i povraćao. Bio je užasno blijed. Skupina žena nam je priskočila u pomoć, a jedan od spasilaca pozvao je hitnu pomoć", dodala je.

Bolničari su utvrdili da je Declan imao hipotermiju zbog temperature oceana koja je iznosila svega 11 stupnjeva Celzijusa.

"Nisam imala pojma da bi se ovo moglo dogoditi. Razmišljate o opeklinama od sunca, dehidraciji i svim stvarima koje se mogu dogoditi na plaži, ali nikad nisam razmišljala o hladnom šoku", zaključila je Cassini u svom upozorenju drugima.

Prema pedijatru Christopheru Kellyju, voda čija je temperatura niža od 21 stupnja može uzrokovati hipotermiju čak i kada je vruće.

"Temperature padaju relativno brzo kod djece, tako da su ona pod većim rizikom od hipotermije", tvrdi dr. Kelly za show Today.

Ljekar ističe da je prvi simptom hipotermije nerazgovijetan govor.

"Djeca se žele zabaviti i nije ih briga ako im je hladno. Zato je na vama da apelirate na njih da izađu i povremeno odmore, čak i ako tvrde da im nije hladno", zaključio je pedijatar.