Savjeti i taktike
61

Kako naučiti vaše dijete da spava bez prekida: Pet razloga zašto se beba budi noću

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Jedan od najvećih izazova novih roditelja je ozbiljan nedostatak sna. Stoga, otkrivanje uzroka buđenja kod beba, ključno je za dobar san.
Prema jednoj studiji iz 2019. godine, roditelji ne spavaju bez prekida čak šest godina nakon rođenja djeteta. Vjerovatno se u prvih nekoliko godina bebinog života ne sjećaju kako je to spavati cijelu noć bez provjeravanja djeteta.

Iako se u ovom trenutku možda čini nemogućim otkriti kako utišati te strašne noćne jauke, ključ za njihovo okončanje jest shvatiti zašto se uopće događaju.

Bebi je prevruće ili prehladno

Beba je prilično osjetljiva na svoju okolinu pa namjestite svoj termostat na temperaturu pogodnu za spavanje. Za bebu to je otprilike 20 stepeni. Pedijatrijska specijalistica Rebecca Kempton navodi da pazite ih ne pregrijete s previše slojeva. Bebi ne treba više od pidžame i povoja ili vreće za spavanje

Bebi je neugodno

Preuska pidžama, pramen kose omotan oko prsta, pelena koja propušta samo su neke od raznih stvari koje mogu izazvati nelagodu kod beba tokom noći. Prije spavanja provjerite ima li kod bebe mogućih smetnji.

Ako se beba probudi zbog puhanja usred noći, nemojte paliti previše svjetla, previše pričati ili se igrati s bebom. Postavite presedan da ovo nije vrijeme za igru ​​ili zabavu već je vrijeme za povratak na spavanje.

Previše svjetla

Uložite u zavjese za zamračivanje jer smanjenje izloženosti svjetlu pomaže mozgu da oslobodi melatonin i održava bebin unutarnji sat u ritmu. Bebe su premlade da bi se plašile mraka pa im zapravo ne treba noćno svjetlo. Naravno, možda će vam zatrebati da se ne spotaknete dok ste u dječjoj sobi.

Glad

Novorođenčad treba hraniti 24 sata dnevno, a zatim postupno povećavati obroke tokom dana. Ipak, nekim bebama će biti teže prekinuti naviku noćnog hranjenja. Bebe stare samo četiri mjeseca mogu izdržati cijelu noć bez hranjenja.

Bebi je potrebna utjeha

Prvih nekoliko mjeseci života beba se oslanja na vas da je utješite i nagovorite da zaspi kad god se probudi. Na kraju, cilj je naučiti bebu da se sama umiri kako bi mogla sama ponovno zaspati. Da biste to učinili, razmislite o treningu spavanja za bebe. Postoje različite metode koje možete izabrati, ali zajednički cilj je natjerati bebu da spava cijelu noć bez vaše pomoći.