Otkrijte rizike
5

Ovo su razlozi zašto biste trebali izbjegavati sol u prehrani vaše bebe

Piše: A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mnogi roditelji vjeruju da dodavanje soli bebinoj hrani poboljšava okus i potiče bebu da lakše jede. Često smatraju da male količine soli neće biti štetne, no u stvarnosti, ovo može biti opasno za zdravlje vaše bebe.
Bebino nepce je potpuno netaknuto i ona ne zna da hrana može imati drugačiji, slaniji okus. U početku, vaša beba će jesti hranu kakva je, bez potrebe za dodatnom soli.

Dodavanje soli u početne obroke može stvoriti naviku ovisnosti o slanoj hrani, što nije poželjno. Bebe ne trebaju dodatnu sol jer njihova prehrana prirodno sadrži sve potrebne količine natrija, posebno kroz majčino mlijeko ili adaptiranu formulu, a kasnije i kroz voće i povrće.

Previše soli u bebinom organizmu može imati ozbiljne zdravstvene posljedice. Bebe imaju osjetljive bubrege koji još nisu u potpunosti razvijeni i nisu sposobni obraditi veće količine soli. Ako se previše natrija nakuplja u krvi, bubrezi ga ne mogu izbaciti iz organizma, što može dovesti do problema poput oštećenja bubrega, pa čak i oštećenja mozga.

Dodavanje soli u dječju hranu može stvoriti ozbiljne zdravstvene rizike. Bebi je potreban samo minimalan unos soli, onoliko koliko je prisutno u prirodnim izvorima hrane, a ne dodane u obliku soli koja se koristi u pripremi hrane za odrasle. Osim toga, dodavanje soli može povećati sklonost djeteta prema hrskavoj i nezdravoj hrani u budućnosti.

Međutim, važno je napomenuti da nikada ne biste smjeli dodavati sol direktno na bebin obrok, poput komada hljeba, već samo u procesu pripreme hrane. Na taj način, količina soli koju beba unese bit će minimalna i neće štetiti njezinu zdravlju.

Stoga, iako se može činiti da je sol mala promjena koja poboljšava okus hrane, najbolja opcija za vašu bebu je da izbjegavate dodavanje soli i omogućite joj da uživa u prirodnim okusima hrane, čime ćete osigurati zdravu i uravnoteženu prehranu.