Rezultati istraživanja
30

Popularna "taktika" koju roditelji koriste da umire djecu zapravo pogoršava njihovo ponašanje

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Studija Univerziteta Eotvos Lorand utvrdila je da davanje telefona ili iPada djeci za smirivanje tantruma tj. izljeva bijesa - poput korištenja "digitalne igračke" - pogoršava njihovo ponašanje.

Naučnici kažu da uobičajena taktika sprečava djecu da nauče kako upravljati svojim emocijama, što dovodi do više ljutnje i drugih "teških problema s regulacijom emocija". Od 265 djece mlađe od pet godina praćenih u studiji, oni koji su se smirivali digitalnim uređajima imali su lošiju emocionalnu kontrolu godinu dana kasnije.

Bili su skloniji izljevima bijesa i borili su se da regulišu svoja osjećanja, tvrde istraživači.

Autorica studije dr. Veronika Konok, sa Univerziteta Eotvos Lorand, Mađarska, rekla je: "Tantrumi se ne mogu izliječiti digitalnim uređajima. Djeca moraju naučiti kako sama upravljati svojim negativnim emocijama. Pokazujemo da ako roditelji redovno daju digitalni uređaj svom djetetu kako bi ga smirili ili zaustavili bijes, dijete neće ništa naučiti. Ovo dovodi do ozbiljnijih problema s regulacijom emocija, posebno problema upravljanja bijesom, kasnije u životu".

"Treba im pomoć roditelja tokom ovog procesa učenja, a ne pomoć digitalnog uređaja", zaključila je.

Studija, objavljena u časopisu Frontiers in Child and Adolescent Psychiatry, ispitala je roditelje djece starosti oko tri godine 2020. i ponovo godinu dana kasnije.

Rečeno je da su rezultati "dosljedni i snažni u jednom smjeru", a češća upotreba uređaja povezana s ljutnjom, frustracijom i nižom samokontrolom.