Prepoznajte znakove
14

Važna prekretnica u razvoju: Kada bebe mogu početi ishranu s krutim namirnicama

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Početak krute ishrane je uzbudljiva i važna prekretnica u bebinom razvoju, koja ne samo da otvara potpuno novi svijet okusa i tekstura, već ih ih stavlja i na pravi put da zdravo rastu. Stoga, vjerovatno ste se zapitali kada je vrijeme da vaše dijete počne ovakakav način ishrane i koje su namirnice idealne za početak.
Kako navodi The Bump, prerano uvođenje čvrste hrane za bebu znači da biste mogli povećati rizik od gušenja, pretilosti i bolova u stomaku, ali prekasno uvođenje čvrste hrane znači da biste mogli usporiti rast bebe i nenamjerno potaknuti averziju prema čvrstoj hrani.

Srećom, stručnjaci su se usredotočili na najbolju vrijeme za početak ovakve ishrane, a to je negdje između četvrtog i šestog mjeseca starosti. Kako navodi pedijatrica Preeti Parikh ovo ne znači da ćete odmah u potpunosti krenuti s krutom ishranom.

Naime, bebe u početku neće pojesti više od 30 grama odjednom. Prema Američkoj pedijatrijskoj akademiji (AAP), u najboljem slučaju, beba bi svoju ishranu trebala dobivati ​​isključivo iz majčinog mlijeka ili formule do šestog mjeseca, a do godinu dana starosti, većina ishrane također bi trebala biti ista.

Najbolje vrijeme za krutu ishranu je onda kada beba može udobno i samostalno sjediti u stolici za hranjenje. To znači da beba može držati glavu uspravno i ne treba je podizati kako bi ostala u uspravnom položaju, što je važno kako bi se izbjeglo gušenje.

Također, dobar znak je i da je beba zainteresovana za vrijeme obroka. Bebe vole oponašati ono što mi radimo, pa ako vaše dijete voli sjediti i gledati vas kako jedete ili voli zgrabiti vašu hranu, dajte joj da jede.

Ono što je također bitno jeste da je beba prerasla svoj refleks guranja jezika. Riječ je o neurološkom refleksu i javlja se kada beba gura žlicu ili hranu iz usta. To ne rade zato što im se ne sviđa, već zato što ne mogu dovesti hranu gdje treba. Istovremeno je bitno da obratite pažnju na to kada beba može samostalno uzimati hranu i prinijeti je do usta.

Uvodite jednu po jednu namirnicu. Nakon što uvedete novu hranu, izbjegavajte im davati novu hranu dva do tri dana. To olakšava praćenje ima li beba reakcije i je li alergična na određenu hranu. Budući da će bebin okus evoluirati, možda ćete trebati probati hranu nekoliko puta prije nego što im se zaista svidi.

Kada je riječ o namirnicama, cjelovite žitarice procijeđene ili pasirano voće i povrće poput banana i batata te jogurt izvrsni su za bebinu prvu čvrstu hranu. Također, možete uvesti i jabuke, kruške, tikvu i grašak. Izbjegavajte med, kravlje mlijeko, ljepljivu hranu, orašaste plodove, sjemenke i kokice.