Uvrstite ih u rutinu
30

Četiri jednostavne dnevne navike za postizanje ravnijeg stomaka nakon 40. godine

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Nije tajna da kako starimo, sve je teže izgubiti težinu, posebno oko stomaka. Međutim, postizanje ravnijeg stomaka nakon 40 godina ne mora biti komplikovano ili zahtjevati ekstremne treninge.

Vjerovali ili ne, male, jednostavne dnevne navike mogu napraviti veliku razliku. Kako starimo, naš metabolizam se usporava i distribucija masti se mijenja, ali dodavanje zdravih i održivih navika u vašu rutinu može pomoći u borbi protiv sala na stomaku.

Uravnotežite mikrobiom crijeva

Vaša crijeva igraju veću ulogu u vašem cjelokupnom zdravlju nego što mislite. Zapravo stanje vaših crijeva moglo bi biti glavni ključ kada je u pitanju gubitak težine.

Ljudska crijeva su dom za trilione bakterija koje su zajedno poznate kao mikrobiom. Dobre bakterije u vašim crijevima pomažu u razgradnji hrane i izdvajanju hranjivih tvari, dok loše bakterije mogu dovesti do debljanja i nadimanja.

Da bi mikrobiom crijeva bio u ravnoteži, jedite raznoliku fermentisanu hranu, kao što su jogurt, kiseli kupus i kimči. Također biste trebali jesti dosta hrane bogate vlaknima, kao što su voće, povrće i integralne žitarice.

Začinite svoju hranu

Ako želite ravan trbuščić, vrijeme je da dodate malo začina svojoj ishrani – doslovno! Iznenađujuće, jednostavne stvari kao što su začini imaju mnogo zdravstvenih prednosti kada je u pitanju gubitak težine i metabolizam.

Pokazalo se da začini poput cimeta, đumbira i kima pomažu u probavi i smanjuju nadutost. Cimet može djelovati na regulaciju nivoa šećera u krvi i zadržavanje želje, dok đumbir može pomoći u borbi protiv nadutosti i suzbijanja apetita. Nadalje, kim će promovirati zdravija crijeva i probavni sistem, što će dovesti do bržeg gubitka težine.

Izbjegavajte prerađeni šećer

Prerađeni šećer je jedna od najgorih stvari koje možete unijeti u svoje tijelo općenito, ali bi ga posebno trebali izbjegavati svi koji pokušavaju smršaviti.

Kada jedete slatku hranu, vaše tijelo oslobađa inzulin kako bi pomoglo u procesu obrade šećera. Ovo uzrokuje da vaše tijelo skladišti dio šećera u obliku masti, a također potiče vaše tijelo da zadrži vodu, što može dovesti do nadimanja.

Iz tog razloga, izbacivanje prerađenog šećera izbjegavanjem hrane poput slatkih žitarica za doručak, peciva, slatkiša i još mnogo toga, najbolji je način da postignete svoj najravniji mogući trbuh.

Kvalitetan san

Ako niste znali, vaša težina i san su zapravo povezani. San je apsolutno presudan za vaše cjelokupno zdravlje, a ako ga ne dobijete dovoljno, to može uticati na vaše ciljeve mršavljenja.

Nedostatak sna može uticati na hormone koji kontrolišu glad i sitost, što dovodi do debljanja. Ciljajte na 7-9 sati kvalitetnog sna svake noći. Prakticiranje zdravih navika prije spavanja odličan je način da osigurate dovoljno kvalitetnog sna.