Manje restriktivna
24

Kako vam dijeta 80/20 može pomoći da smršavite dok uživate u omiljenoj hrani

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Dijeta 80/20 je fleksibilan pristup ishrani koji se fokusira na unošenje zdrave hrane 80 posto vremena, dok dopušta i uživanje u ne tako zdravim izborima tokom 20 posto vremena.

Ova metoda naglašava konzumaciju hrane bogate hranjivim tvarima poput voća, povrća, nemasnih proteina i cjelovitih žitarica za većinu vaših obroka, a istovremeno dozvoljava povremene poslastice ili hranu koju volite.

Ova metoda može pomoći u gubitku masti, a da ne bude pretjerano restriktivna, jer su striktne dijete često neodržive.

Prateći ovu dijetu biste u 80 posto vremena trebali donositi zdrave odluke. To uključuje unos nemasnih proteina, vlakana, voća, povrća, integralnih žitarica i zdravih masti. Također, 20 posto vremena provodite jedući svoju omiljenu hranu "u umjerenim količinama, a ne ograničeno".

Dopuštate sebi da uživate u poslasticama i uživate u obrocima i hrani koju posebno volite, a da se ne osjećate krivim ili pretjerano restriktivnim, što je čini vrlo održivim načinom praćenja zdrave prehrane jer potvrđuje da je u redu uživati ​​svaki put i dok se većina vaše ishrane sastoji od hrane bogate nutrijentima.

Ova metoda također promiče svjesnu ishranu, fleksibilnost i smanjenje stresa, aspekte koji se često povezuju s prestrogim dijetama.

Za dijetu 80/20, fokusirajte se na konzumiranje hrane bogate hranjivim tvarima poput voća, povrća, cjelovitih žitarica, nemasnih proteina i zdravih masti. Napunite pola svog tanjira šarenim proizvodima, birajte žitarice od cjelovitih žitarica i odlučite se za nemasne izvore proteina.

Pored toga, dozvolite sebi da uživate u omiljenim poslasticama ili manje hranljivim namirnicama za oko 20 posto obroka, praktikujući kontrolu porcija i pažljivu ishranu.

Planirajte obroke unaprijed, ostanite hidrirani, uključite redovnu fizičku aktivnost i prakticirajte svjesnu ishranu kako biste održali ravnotežu i uživanje uz pridržavanje uravnoteženog i održivog plana ishrane.