Koje namirnice biste trebali izbjegavati jesti ako želite izgubiti salo sa stomaka
Očekivano, na prvom mjestu su bijeli hljeb, tjestenina i riža. Bogati su ugljikohidratima, koji ne samo da povećavaju nivo šećera u krvi, već se pretvaraju u šećer i lako se nakupljaju.
"Rafinirani ugljikohidrati imaju negativne efekte na zdravlje jer su prošli kroz preradu u kojoj su uklonjena vlakna i drugi hranjivi sastojci", kazala je.
Na drugom mjestu su viršle, kobasice i salama. Prerađeno meso nema nikakve zdravstvene prednosti. Mogu sadržavati i hemijske konzervanse. Pored toga što doprinose povećanju sala na stomaku, ove namirnice također povećavaju rizik od razvoja raka.
Young je dodala i da je vaša omiljena hrana, u koju spadaju pomfrit, onion rings (kolutići od luka) i pržena piletina, puna nezdravih zasićenih masti.
"Ona je visokokalorična zbog velike količine ulja u kojoj se prži. Slično kao ugljikohidrati, pržena hrana se pretvara u šećer i nakuplja se kao viscelarna mast", ispričala je.
Kada dođu topliji mjeseci, potrudite se da izbjegavate pretjerano konzumiranje sladoleda.
"Sladoled ima puno šećera, nezdravih masti i kalorija, što doprinosi povećanju visceralne masti. Štaviše, sadrži i umjetne arome, zaslađivače i konzervanse", zaključila je Young.