Jačanje mišića
37

Koliko treninga snage sedmično vam je potrebno da biste primijetili razliku

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Upravo uz uravnoteženu ishranu, trening snage je ključ za dugovječnost, kao i za snažno, zdravo tijelo. Bez obzira da li ste početnik ili iskusan sportista, postavlja se pitanje: Koliko treninga snage vam je zapravo potrebno da biste primijetili rezultate?

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti navode da su odraslima potrebna najmanje dva dana aktivnosti jačanja mišića sedmično za njihovo cjelokupno zdravlje. Ipak, trening otpora čak i jednom sedmično bio je dovoljan za napredak za početnike, prema nedavnoj studiji BMC Sports Science, Medicine and Rehabilitation.

"Iako se može činiti da bi mala količina opterećenja bila beznačajna, ova studija pokazuje da je ikakva vježba bolja nego nikakva", kaže certificirani lični trener Natalya Vasquez za Women's Health.

Međutim, kako nivo vaše vještine napreduje, morat ćete povećati intenzitet vaših treninga kako biste izazvali veći rast mišića .

Iako je jednom sedmično bilo dovoljno da ljudi u pomenutoj studiji postignu napredak, oni su gledali samo jednu vježbu: potisak nogama. Vasquez kaže da bi u idealnom slučaju početnici koji žele izgraditi mišiće i snagu cijelog tijela trebali početi s dva, ili čak tri, neuzastopna treninge snage sedmično .

Ova frekvencija pomaže u stvaranju navike (ključna za one koji tek počinju) i daje vašem tijelu neophodan stimulans za početni rast mišića, a istovremeno omogućava dosta vremena za oporavak.

Međutim, vaše sesije ne moraju biti duge: u početku svaka sesija može biti kratka od 15 do 20 minuta, a možete postepeno povećavati na 45 do 60 minuta treninga dok gradite izdržljivost.

Što se tiče načina na koji strukturirate svoje treninge, Vasquez kaže da možete raditi dva do tri treninga za cijelo tijelo ili organizirati treninge po mišićnoj grupi.