Popularno voće
14

Niz zdravstvenih prednosti: Da li jabuke zaista pomažu u procesu mršavljenja

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Postoji niz dijeta i savjeta, koji vam mogu pomoći u gubitku kilograma. Međutim, uz te silne preporuke, ljudi često zaborave da i neke jednostavne i lako dostupne namirnice poput jabuka mogu pomoći u procesu mršavljenja.
Jabuke su izvrsna opcija za zdravu ishranu. Osim što je jeftino, ovo voće je hranjivo i praktično. Kao i sve druge namirnice, jabuke same po sebi ne potiču mršavljenje, ali ako ih konzumirate umjesto slatkiša ili nekih drugih kaloričnih namirnica, mogu itekako pomoći u gubitku kilograma.

Riječ je o niskokaloričnom voću, koje ovisno od veličine može sadržavati između 80 i 130 kalorija. Nutricionistica Melissa Mitri navodi da prirodni šećeri u jabukama mogu pomoći u smanjenju želje za slatkišima.

Osim toga, imaju visok udio vlakana što će vam pomoći da se duže osjećate sitima. Prema USDA , jabuka sadrži četiri do pet grama vlakana, osiguravajući otprilike 12 do 16 posto vašeg preporučenog dnevnog unosa vlakana.

"Jabuke su nevjerovatno zasitne i mogle bi pomoći u obuzdavanju gladi, olakšavajući održavanje manjka kalorija za mršavljenje", navodi nutricionistica Mitri.

Važno je istaknuti da jabuke imaju i niži glikemijski indeks, stoga neće naglo povećati nivo šećera u krvi. Pored toga, sadrže i visok udio vode te i na taj način održava vas sitima.

Također, jedan od razloga zbog kojih biste mogli doživjeti debljanje mogla bi biti povećana upala u tijelu, koja izaziva druge fiziološke učinke poput inzulinske rezistencije i promjena u metabolizmu. Stoga, konzumiranje protuupalnih namirnica poput jabuka moglo bi vam pomoći u smanjenju hronične upale, potencijalno smanjujući dodatno debljanje.