Jednostavni trikovi
22

Kako sačuvati svježinu jabuka tokom zime: Savjeti koje trebate znati

A. Ć.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Jabuke su omiljeno voće mnogih u zimskom periodu, a poznate su po svojoj hrskavosti i slatkoći. Međutim, često ne uspijemo zadržati njihovu svježinu.
Iako izgledaju otpornima, jabuke mogu brzo izgubiti svoju svježinu, postajući mekane i neukusne u samo nekoliko dana. Da biste zadržali svježinu jabuka, najvažnije je odabrati one koje su manje oštećene. Idealno je čuvati svježe ubrane jabuke iz voćnjaka, budući da su one manje podložne hemijskim tretmanima koji se često koriste na voću kupljenom u prodavnicama.

Jabuke treba čuvati na hladnom i suhom mjestu, poput ostave ili podruma. Hladnije okruženje usporava prirodno zrenje i starenje, što značajno produžava njihov rok trajanja.

Jedna od manje poznatih činjenica o čuvanju jabuka je da ih treba držati podalje od krompira. Zapravo, krompir stvara gas etilen koji može ubrzati proces sazrijevanja jabuka, čineći ih brže neukusnim. Zato je preporučljivo odvojiti ovo voće od povrća kako bi se zadržala njihova svježina.

Još jedan koristan trik za očuvanje jabuka je umotavanje svake pojedinačno u novine. Ova metoda pomaže u zaštiti od oštećenja i usporava proces starenja, jer novine upijaju vlagu i sprečavaju da jabuke brzo propadnu.

Uzimajući u obzir ove savjete, možete uživati u svježim jabukama duže vremena.