Ove tri promjene u ishrani su ključ za skidanje upornog sala na donjem dijelu stomaka
Tvrdoglavo salo na donjem dijelu trbuha može biti pravi izazov za riješiti, bez obzira koliko vježbate. Često se ne radi samo o vježbama već i o tome šta jedete. Uvođenje nekih pametnih, ali jednostavnih promjena u ishrani zapravo može pomoći pri rješavanju ovog problema.
Noelle McKenzie, lična trenerica i suosnivača Leading Edge Personal Trainers je za She Finds otkrila koje tri promjene u ishrani trebate napraviti kada je u pitanju eliminacija trbušne masti. Otkrila je da jedenje više proteina, smanjenje unosa rafiniranih šećera i prerađene hrane, te jedenje više hrane bogate vlaknima su ono što treba uzeti u obzir.
Jedite više proteina - Proteini imaju veći termički učinak u odnosu na masti i ugljikohidrate, što znači da vaše tijelo sagorijeva više kalorija vareći proteine. Ovo može pomoći da povećate ukupnu potrošnju kalorija i podržite gubitak masti. Proteini vam pomažu da se duže osjećate sito, smanjujući vjerovatnoću prejedanja i unosa nezdrave hrane. Ovo može pomoći u kontroli vašeg ukupnog unosa kalorija, što je ključno za gubljenje sala na stomaku.
Smanjite rafinirane šećere i prerađenu hranu - Rafinirani šećeri i prerađena hrana često su bogati kalorijama, ali su nutritivno siromašni. Velika potrošnja rafinisanog šećera može uzrokovati skokove i pad nivoa šećera u krvi, što dovodi do povećane gladi i žudnje. Smanjenje rafinisanih šećera i prerađene hrane pomaže da se smanji nadutost i poveća skladištenje masti. Kada imate previše ugljikohidrata, vaše tijelo mora pribjeći skladištenju šećera u masnim stanicama.
Jedite više hrane bogate vlaknima - Vlakna upijaju vodu i šire se u želucu, pomažući vam da se duže osjećate sito. Također usporavaju apsorpciju šećera u krvotok, što pomaže u održavanju stabilnih nivoa šećera u krvi. Stabilan nivo šećera u krvi može spriječiti skokove inzulina, smanjujući skladištenje masti oko područja trbuha.
Neke namirnice bogate vlaknima uključuju jabuke, bobičasto voće, brokule, mrkvu, prokulice, zob, kvinoju, chia sjemenke i sjeme lana.